Wie dacht dat Standing Engraving in de Mechelse wijk Nekkerspoel gewoon maar een ‘bekerwinkel’ was, heeft het mis. 70% van wat er verkocht wordt is in eigen huis gemaakt. En naast de klanten uit de sport- en evenementensector levert het bedrijf ook producten aan andere winkels. Het is erg druk in het kleine atelier achter de winkel. Er wordt permanent opgebokst tegen deadlines.
“Weet je, die wedstrijden vinden dit weekend plaats. Dan moet je volgende maandag niet afkomen met een levering he. Die mensen hebben hun bekers en medailles nu nodig. Als je hier twee weken meedraait en je zit daarna niet in de psychiatrie, dan mag je zeggen dat je stressbestendig bent. Wij maken veel van wat we verkopen helemaal zelf. Dat gaat van medailles met speciale afbeeldingen en kleuren, over rozetten en stalplaten voor de paardensport tot bekers en herdenkingsplaketten.”
Lucien trekt een aantal schuiven open en toont ons trots enkele realisaties. Een stalplaat voor het koninklijk paleis in Nederland, eentje voor Saoudi Arabië, medailles voor het Belgische en Europese kampioenschap roeien, medailles voor een rijke sjeik, … 85 tot 90% van de productie is bestemd voor het buitenland.
Pavarotti
“Ook de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti was een van onze grootste klanten. Hij woonde in Modena, waar hij ook een grote manege heeft. Hij nodigde ons regelmatig uit bij hem thuis en bezorgde ons zelfs vliegtuigtickets. Hij wou enkel het beste van het beste. We mochten stalplaten maken voor hem. 90% van wat hier buiten gaat is trouwens voor de paardensport. Wist je dat we hier per maand zo’n 40.000 rozetten maken en jaarlijks één miljoen toegangsbandjes voor evenementen. We hebben een eigen gieterij in ons atelier in Putte en lasersnijders hier in Mechelen”, zegt Lucien.
“Hoe we in de paardenwereld terecht zijn gekomen? Door hard te werken en met enkele goeie contacten in die wereld. De bekende Belgische ruiter Eric Wauters uit Putte heeft ons destijds geïntroduceerd. Sindsdien zorgen wij bij alle edities van Jumping Mechelen voor de trofeeën. Ook onze service is een grote troef. Deze week ben ik op een avond nog naar Maarsbergen in Nederland gereden. Een kleine 600 kilometer heen en terug. Ik moest bij een graaf die een jumpingwedstrijd organiseert, nog een extra bestelling gaan wegbrengen. Omdat er zo veel inschrijvingen waren, hadden ze in eerste instantie te weinig besteld. De graaf kwam mij persoonlijk bedanken dat we dat deden. Ik moest zelfs mee aan tafel schuiven voor ik terugkeerde naar België.”
Geen sant in eigen land
Naast de internationale paardenwereld levert Standing Engraving ook aan lokale sportclubs. “Ook de sportdiensten van de gemeenten uit de omgeving zijn goede klanten bij ons. Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Putte, … alleen de stad Mechelen niet. We proberen op iedere wens van onze klanten in te spelen. Dat kost ons soms veel tijd en levert ons in verhouding weinig op, maar we houden wel onze klanten tevreden”, zegt zoon Kristof. “Corona was geen gemakkelijke periode voor ons omdat alle evenementen wereldwijd afgelast waren. Ons personeel stond op technische werkloosheid en mijn vader en ik bleven alleen werken om een aantal kleine bestellingen af te werken. Gelukkig heeft dat zich nu stilaan hersteld.”
Altijd iets nieuw
“Of er trends zijn in de wereld van de trofeeën?”, herhaalt Kristof onze vraag. “We zien veel oudere dingen terugkomen. Net zoals in de mode. Maar wij proberen altijd een aantal nieuwe dingen uit waardoor we met onze collectie de concurrentie altijd een stapje voor blijven. Het meest speciale dat we ooit gemaakt hebben is een herdenkingsplaat voor een verjaardagsfeest van de Nederlandse koningin-moeder. Op de plaat moest een reliëf komen dat de kenmerkende hoed van de koningin moest voorstellen. Die hoed moest in het oranje zijn. Zelf waren we niet echt tevreden van het ontwerp. We besloten zelfs om het ’s avonds in het donker te gaan leveren omdat we een beetje beschaamd waren. Maar toen we bij de klant toekwamen, was die helemaal in de wolken.
Bizar
De meest bizarre bestelling die we ooit kregen was die van 24 bekers van twee meter hoog. Met een waarde van 1.600 euro per stuk. Die moesten dan ook nog eens op een sokkel van een meter hoog komen. Ze waren bestemd voor een Nederlandse golfclub waar enkel ‘Captains of Industry’ uit de voedingssector lid van mochten worden. Ze werden hier met vrachtwagens opgehaald en moesten ter plaatse geassembleerd worden. Maar voordien kwamen een aantal van die grote bazen hier ter plaatse hun keuze maken. De ene na de andere limousine met chauffeur stopte hier voor de deur. Op een aantal andere bekers voor het golf moesten we van onze opdrachtgever bovenaan een vergulde eikel plaatsen. ‘Omdat diegenen voor wie ze bestemd waren zouden weten dat ze eikels zijn’, was zijn uitleg. Het gebeurt ook regelmatig dat onze bekers te groot zijn om in de Porsche of Ferrari van de winnaar te passen.”
Het mag duidelijk zijn. Voor Lucien en Kristof zijn de klanten van Standing Engraving geen nummers. Aan de meest bizarre wensen proberen ze tegemoet te komen. Iets wat overal ter wereld geapprecieerd wordt.