foor

Bij de zaak. Achter de schermen bij de foorkramers op de Mechelse zomerkermis

MECHELEN, HALLE - Ze staat er weer als vanouds, de julifoor op de Grote Markt van Mechelen. Wij associëren de kermis met veel plezier, duizenden lichtjes en luide muziek die af en toe onderbroken wordt voor een ‘Allez, Roulez!” Je zou haast vergeten dat foorkramers ook hardwerkende ondernemers zijn. Onze reporter ging eens achter de schermen kijken bij de familie Severs, een echte kermisdynastie.

Vader William Severs (51) staat met zijn lunapark Tamango op de Mechelse kermis, zijn dochter Flora met een smoutebollenkraam en zijn zus met een kindermolen. William is al de vierde generatie van de familie Severs die op de kermis staat. “Mijn twee dochters zijn de vijfde generatie en zij zetten de traditie voort. Wij zijn een grote kermisfamilie die oorspronkelijk uit Halle komt. Ze noemen ons daar de ‘paraplukes’.”

Die naam hebben ze te danken aan stamvader Jean-Baptist Severs, een parapluverkoper uit de wijk Stroppen, die in Halle verliefd werd op een kermisdochter, met wie hij in 1936 trouwde. Samen kochten ze in 1947 hun eerste kermismolen Kinderdroom. Ondertussen zijn de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen geboren en getogen op de kermis. Ze reizen rond met kindermolens, een lunapark, een rupsmolen, een viskraam, botsauto’s en zo meer. “De kermis zit in onze genen. We zijn bijna allemaal letterlijk geboren in een woonwagen”, zegt William. “Mijn drie zussen staan ook allemaal op de kermis en ook hun kinderen en achterkleinkinderen zijn op weg om hetzelfde te doen als wij.”

Tamango

De foorkramers zijn bijna een heel jaar bezig, maar natuurlijk is de zomer het hoogseizoen voor hen. “Nu komen de drukke kermissen eraan. We staan ook op een van de grootste kermissen van het land: de Zuidfoor in Brussel. Zelf sta ik er niet met mijn lunapark, maar ik zit er wel in het bestuur van de foor.”

 

William staat op de kermis met zijn lunapark Tamango — © Ward Bosmans

De foorkramers zijn een grote familie en als buitenstaander is het heel moeilijk om een plaatsje te verwerven op de kermis. “Ten eerste is de investering in een attractie al zeer hoog en bovendien zijn er ook niet veel vrije plaatsjes meer. Hier in Mechelen zijn er twee zogenaamde blauwe zones die voorbehouden zijn voor nieuwe, meestal spectaculaire, attracties. Tegenwoordig wordt gewerkt met abonnementen, maar ik heb nog de tijd gekend dat de plaatsjes openbaar verpacht werden. Wie het meeste geld bood, mocht op de kermis staan. Dat willen we niet meer meemaken. Het publiek zelf is niet veranderd door de jaren heen. Er komt nog altijd veel volk naar de kermis, zeker als het mooi weer is.”

De speelkasten die in lunapark Tamango staan, zijn de bekende dingen zoals de grijpers en de jetonkasten. “Er was een tijd dat we veel videospelletjes hadden, maar toen de Game Boy en later de PlayStation op de markt kwamen, zijn die bij ons stilaan verdwenen”, zegt William.

Booms gebak

Even verderop, recht tegenover de ingang van het stadhuis, staat dochter Flora (21) met het smoutebollenkraam en frituur ‘Booms gebak’ dat ze samen met haar man Mitch Thaens (22) uitbaat. “Wij zijn begonnen in 2021, midden in de coronaperiode. De julifoor in Mechelen was toen mijn eerste kermis. Mechelen krijgt dus altijd een speciaal plaatsje in mijn hart. Nee, het was niet echt de bedoeling dat zowel mijn zus als ik met een smoutebollenkraam op de kermis zou staan. Maar dat we alle twee foorkramers zouden worden, stond wel al lang vast. Ook al was het zeker geen verplichting. Ik ben nog steeds blij dat we die keuze gemaakt hebben. Wat mij zo aantrekt aan de kermis? Het plezier dat de mensen hebben, de lichtjes, de muziek, …”

Naast veel plezier is het vooral ook hard werken voor de foorkramers. Flora doet haar kraam open rond de middag en sluit omstreeks 22u, maar ook daarbuiten wordt gewerkt. “Ik sta meestal op rond 9u. Mijn man gaat dan inkopen doen en ik begin hier de frietjes voor te bakken en het deeg voor de smoutebollen te maken. Naast smoutebollen en frietjes verkopen we ook churros, Brusselse wafels en ‘slush puppy’. Dat laatste is erg populair bij de jeugd. Het is een soort granité, een fris en kleurrijk drankje met halfgesmolten ijs. Ons publiek is heel gevarieerd. Dat gaat van jonge kinderen tot bejaarden die speciaal naar de kermis komen voor een pak smoutebollen. Dat is en blijft een echt kermisproduct.”

Flora maakt een portie smoutebollen klaar. — © Ward Bosmans

Passie en liefde

Flora heeft haar hart verloren aan de kermis en wil dit haar hele leven blijven doen. “Ik zou niet zonder kunnen. Dit is iets voor het leven. Ik hou van de muziek, de lichtjes, de mensen, … en natuurlijk van mijn smoutebollen en mijn frietjes. Wat het geheim is van een goeie smoutebol? Je moet vooral de passie proeven waarmee ze gemaakt zijn. Ze moeten naar liefde smaken. Ons recept bestaat al vier generaties.”

Opmerkelijk is het feit dat kermiskramers vaak met elkaar trouwen. Dat is logisch volgens Flora. “We zijn samen opgegroeid en we hebben samen op de school voor foorreizigers gezeten. Er zijn er maar weinigen die met iemand van buiten de kermis trouwen.”

Lily bij de kindermolen van haar mama — © Ward Bosmans

Lily (11), het nichtje van Flora, komt een bezoekje brengen. Ze staat met haar ouders ook op de Mechelse julifoor met een kindermolen. “Natuurlijk ga ik later ook op de kermis staan. Het liefst van al met een kindermolen. Ik zou niet zonder de kermis kunnen. Ik help mijn mama nu ook al, maar ik wil eerst een diploma halen.” Lily vertelt dat ze, als dochter van een foorkramer, elke attractie gratis mag proberen. “Mijn lievelingsattractie is de ‘booster’, de meest spectaculaire van heel de kermis.”

De julifoor in Mechelen is nog tot 11 juli alle dagen open van 13 tot 22u. Op maandag 11 juli is er een meet & greet met alle figuren van Paw Patrol.