Lennert (16) en Anouar (17) zitten in het vierde middelbaar BNO aan het stedelijk Lyceum Waterbaan in Dendermonde. Ze hebben er net een ritje met de tankwagen van de VDAB op zitten. Met instructeur én met een extra paar pedalen. “Daarstraks hebben we ook met een grote bus gereden, wat helemaal niet gemakkelijk was”, zegt Anouar. “Een bocht maken met zo’n grote machine is niet evident.” Zijn maatje Lennert knikt van ja. “Je moet veel later afdraaien om de bocht te halen.”
Hun eerste kennismaking met de machinerie op Distrilog is alvast goed verlopen. Of ze zich zelf dagelijks zien inchecken om het beroepsmatig te doen, weten Lennert en Anouar nog niet. “Sommige aspecten van de job spreken me aan, andere dan weer minder”, zegt Lennert. “Het rondrijden met vrachtwagens en bussen lijkt me de max maar je weet niet wat er nog allemaal bij komt kijken.”
Warm maken
Aan de reactie van de leerlingen te zien, zijn Distrilog en de Beroepenbeurs geslaagd in hun opzet: jongeren warm maken voor een knelpuntberoep in de logistieke sector. Ivo Haentjens schetst kort het programma. “Er zijn drie workshops met voertuigen voorzien voor de leerlingen. Ze mogen onder begeleiding rijden met een tankwagen, een vrachtwagen en een autocar”, zegt Haentjens. “Een vierde is een VR-workshop en in een vijfde wordt het knelpuntberoep van supply chain officer uitgelegd, waarin de dispatch-kant van ons logistieke verhaal wordt verteld.”
De leerlingen krijgen enkele getuigenissen te horen van Distrilog-werknemers met wat jaren op de teller en een gezonde portie passie. Tot hen behoort Els Velghe. Zij werkt al 14 jaar bij Distrilog, ooit begonnen bij HR, nu in het zadel als aankoopverantwoordelijke. “Toen de Beroepenbeurs kwam aankloppen bij ons zijn wij meteen in actie geschoten”, zegt Velghe. “Intussen hebben we 1600 werknemers verspreid over 22 vestigingen en Distrilog blijft groeien. Het e-commerce gegeven toont aan dat er niet meteen een einde zal komen aan de vraag naar kwaliteitsvolle logistieke oplossingen. Om die duurzame groei te ondersteunen, zoeken we dus continu jong talent.”
Als succesverhaal haalt ze Sonair aan, een jonge supply chain officer die zich tot die positie heeft opgewerkt. “Hij is bij ons begonnen als jobstudent met een achtergrond in automechanica. Nu dispatcht hij 60 chauffeurs”, vertelt ze. “Sonair spreekt vijf talen: Bulgaars, Turks, Nederlands, Frans, Engels en hij leert momenteel een woordje Arabisch.”
Joyce Rijk van de Beroepenbeurs leidt de dag mee in goede banen. Ze is verheugd om leerlingen uit acht scholen te laten kennismaken met het Willebroekse familiebedrijf. “Het doel van een dag als vandaag is jongeren helpen om bewuster keuzes te maken op de arbeidsmarkt”, zegt ze. “Het is nu de zevende keer dat we een beroepenrally organiseren en we horen af en toe van werkgevers dat hun nieuwe aanwinst ooit op bezoek is geweest via ons platform. Daar doen we het voor.”