Alhoewel het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, kan niet iedereen zich zomaar een bril veroorloven volgens brillenman Koen Van Pottelbergh. Onder andere met Eyes for the world zet hij zich al langer in op dat vlak. Sinds 2010 hielp hij wereldwijd al 350.000 kinderen met een zelfcorrigerende en aangepaste bril. In 2015 startte hij onder de naam Eyes for Belgium een gelijkaardig project in ons land en ging hij samenwerken met alle sociale huizen van de regio Rivierenland, met Fedasil en met het Rode Kruis.
Lees ook: Ecoso verlengt Mechelse samenwerking: “Extra arbeidsplaatsen in sociale economie”Circulair
“Refaced is een project dat zich focust op het hergebruik van oude brillen”, legt Koen uit. “Ik doe regelmatig een oproep om oude brillen binnen te brengen in mijn winkel in de Befferstraat. Daar komt zoveel respons op dat ik ze onmogelijk nog zelf kon verwerken. Met Ecoso hebben we nu een duurzaam alternatief uitgewerkt. Hoe gaat het in zijn werk? De gemiddelde levensverwachting van een bril is 4 à 5 jaar. Maar ook als een bril stuk is vallen er nog heel wat materialen te recupereren, zoals vijsjes en plastic. Het zou zonde zijn om ze in de vuilbak te gooien. De ingezamelde brillen komen in een circulair traject terecht waarbij ze ofwel hersteld worden, ofwel gerecycleerd. Ik wil dan ook een warme oproep doen om je brillen binnen te brengen bij Den Brillenman of bij één van de negen Cirkels tweedehandswinkels. Op deze manier kan er nadien toch een tweede leven aan gegeven worden en steun je mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt die de brillen opwaarderen.”
Lees ook: Den Brillenman zag de dood in de ogen
Betaalbaar
Bij de Cirkels-winkels en bij het Brillenatelier aan de Battelsesteenweg 48 in Mechelen kunnen mensen ook terecht om een brilmontuur te kiezen. Dat kost amper 20 euro. Voor de nodige sterkte van de glazen op te meten kan men onder andere bij Den Brillenman terecht. “Een montuur met aangepaste glazen kost 60 euro en met multifocale glazen 120 euro. Van dat bedrag betaalt het ziekenfonds nog een groot deel terug en op die manier is een bril voor iedereen betaalbaar”, zegt Koen.
Lees ook: Den Brillenman en Ommezien werken voortaan samen om blinden en slechtzienden te helpen“Refaced krijgt een vaste stek bij ons aan de Battelsesteenweg”, zegt Leen Ardui, gedelegeerd bestuurder van Ecoso. “Vanaf nu dopen we ons atelier om tot ‘De Recupperij’ aangezien het hergebruik van dingen de rode draad is in ons verhaal. We hebben een houtatelier, een fietsatelier, er is de Digibank en er is het verhaal van het hergebruik van achtergelaten kampeermateriaal op festivals. Daar voegen we nu dus het Brillenatelier aan toe. Niet alleen hier maar ook in al onze 9 winkels.”
Warm hart
Burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-M+) is naar eigen zeggen blij dat het project volledig past in de ambities en de speerpunten van de stad Mechelen op het vlak van het terugdringen van kinderarmoede en het circulair ondernemen. Schepen van Sociale Zaken en Welzijn, Gabriella de Francesco (VLD-Groen-M+) noemt Refaced een prachtproject. “Koen is een man met een visie en een warm hart. Hij is een sociaal ondernemer die zich inzet voor veel mensen overal ter wereld én in Mechelen.”