De Wit, dat zijn atelier in de Mechelse binnenstad heeft, is gespecialiseerd in de restauratie van wandtapijten. Een jaar geleden rondde het atelier nog een omvangrijk werk af: de restauratie van 29 zeventiende-eeuwse wandtapijten uit de kathedraal van Valletta. Recent klopten de Maltezen opnieuw aan in Mechelen. Ditmaal komen ze uit het Grootmeesterspaleis, een van Malta’s mooiste gebouwen. In het zestiende-eeuwse monument vergaderde tot 2015 het parlement en president Myriam Spiteri Debono heeft er nog altijd haar kantoor.
Grootmeester Ramon Perellos y Roccaful bestelde de wandtapijten in 1708 bij de beroemde Parijs manufactuur Gobelins. Bij zijn verkiezing schonk hij ze aan de Orde. De iconische wandtapijten, die intussen al drie eeuwen het paleis sieren, tonen exotische fauna en flora. Sinds 1710 bevinden ze zich in het Grootmeesterspaleis, na een moeilijke reis waarbij ze bijna verloren gingen aan zeerovers.
Uitzonderlijk goed bewaard
Hoewel de wandtapijten uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven, laat Heritage Malta ze nu restaureren. De Koninklijke Manufactuur De Wit heeft tot midden 2026 de tijd om de tien grote wandtapijten schoon te maken en te herstellen. “De keuze is geen toeval, want ze staan bekend om hun expertise”, klinkt het. Eind mei verhuisden de tapijten naar België. Het transport was een hele klus. De wandtapijten, die elk veertig kilogram wegen, werden samen met zes raampanelen en een deurpaneel zorgvuldig uit het paleis verwijderd en naar het atelier in Mechelen vervoerd.
Het restauratieproces bestaat uit het verwijderen van oude voeringen, een grondige reiniging met gespecialiseerde technieken om verkleuring te voorkomen en het versterken van verzwakte zijden stoffen. Heritage Malta maakt van het project gebruik om ook de Tapestry Chamber zelf te restaureren, inclusief het rieten dak en het rijk beschilderde plafond. “Met deze restauratie conserveren we niet alleen de wandtapijten, maar verbeteren we ook de gehele ruimte. Hierdoor beschermen we dit erfgoed voor toekomstige generaties”, zegt Noel Zammit, CEO van Heritage Malta.