BCE Snookercenter na 35 jaar gesloten Eric Van Geirt heeft het gebouw verkocht waarin zijn snookercenter was gevestigd. Foto: Dirk Vertommen

BCE Snookercenter uit Mechelen sluit na 35 jaar de deuren

BCE Snookercenter op het Rode Kruisplein in Mechelen heeft zaterdagavond na 35 jaar de deuren gesloten. Het gebouw moet wijken voor de bouw van nieuwe appartementen en eigenaar Eric Van Geirt (83) heeft het verkocht. De speeltafels nam zijn gerant over, maar die heeft nog geen nieuwe locatie gevonden.

Eric Van Geirt, een Aalstenaar van origine, nam het snookercenter 34 jaar geleden over van Engelsen. “De zaak maakte geen winst en daarom stond ze te koop. Ik zag er potentieel in, het was een prachtige zaak. Ik heb de balans bekeken en ze meteen gekocht”, vertelt hij. Intussen heeft de tachtiger het gebouw verkocht aan projectontwikkelaar Ion. Die plant op de site aan het Keerdok nieuwbouwappartementen.

Spijt dat het voorbij is, heeft de ondernemer niet. “Het snookercenter was de beste investering van mijn leven, maar het is mooi geweest. De zaken gaan ook niet meer zoals vroeger. De omzet was gehalveerd. Corona had daar veel mee te maken en ik heb het gevoel dat de mensen meer op hun centen letten. Vroeger dronken klanten tijdens een partijtje snooker drie pintjes, nu eentje”, legt Eric uit.

De tafels om carambole biljart te spelen, gaf hij weg aan enkele trouwe klanten. Zijn gerant Tarik Dirlik, die twintig jaar voor hem werkte, nam de 26 speeltafels over. “We hebben altijd op een goede basis samengewerkt”, zegt Eric. Hij kwam contractueel met de nieuwe eigenaars overeen om het gebouw tegen eind dit jaar leeg te maken. Daarom sloot het snookercenter zaterdagavond definitief de deuren.

“Een van de mooiste in België”

“Mijn baas bood me de kans om de zaak voort te zetten als ik dat wilde. Ik heb de speeltafels van hem overgekocht”, zegt Tarik. De voorbije maanden ging hij op zoek naar een nieuwe locatie voor het snookercenter, maar dat bleek geen sinecure. “We hebben er nog geen gevonden. Er scheelde altijd wel iets: de huur viel te duur uit, het gebouw had geen parking of de locatie was slecht gelegen. Het is in Mechelen ook niet gemakkelijk om nog zo’n grote locatie te vinden”, legt de gerant uit.

“Nu dit snookercenter sluit, kunnen wij nergens in onze eigen stad meer spelen. We moeten ineens vijftien tot twintig kilometer rijden om nog een snookertafel te vinden. Aartselaar, Kontich en Tremelo, dat is toch allemaal redelijk ver”

Paul Bernaerts, snookerspeler

Een tijdje geleden kreeg hij via de stad de toezegging dat ze mee zou uitkijken naar een nieuwe locatie, maar ook dat leverde voorlopig niets op. “Op zich is het jammer dat dit snookercenter verdwijnt. Met 26 tafels voor snooker en pool was dit een van de mooiste zaken in België”, zegt Tarik. Hij heeft intussen beslist om een gedeelte van de speeltafels te verkopen via een veiling. “Ik heb een opslagruimte gevonden, maar 26 tafels is wat te veel om te stockeren.”

Sowieso houdt Tarik Dirlik nog enkele speeltafels achter de hand. “Stel dat ik ooit een locatie vind. Desnoods koop ik er dan nieuwe bij om iets kleiner te beginnen. Voorlopig is het onduidelijk wat de toekomst brengt”, zegt hij. De klanten hopen dat het hem lukt, want zij zien het snookercenter met spijt in het hart sluiten. “Ik heb het snookeren drie jaar geleden ontdekt. Voor mij was het een openbaring, want ik doe het echt heel graag. We kwamen hier gemiddeld twee keer per week, maar dat stopt nu jammer genoeg”, vertelt Paul Bernaerts.

“Stel dat ik ooit een locatie vind, dan koop ik speeltafels bij. Voorlopig is het onduidelijk wat de toekomst brengt”

Tarik Dirlik, gerant

Over het verdwijnen van het snookercenter sprak hij zelfs burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) aan. “Voor ons als Mechelaars was het praktisch en handig. We kwamen met de fiets. Nu dit snookercenter sluit, kunnen wij nergens in onze eigen stad meer spelen. We moeten ineens vijftien tot twintig kilometer rijden om nog een snookertafel te vinden. Aartselaar, Kontich en Tremelo, dat is toch allemaal redelijk ver”, zegt Paul.