Het einde van een monument. Deze zware woorden zijn niet overdreven als het over Patisserie Vanderbeek gaat. Michel Vanderbeek en Ann Donneux hebben geen opvolging en hebben beslist om op 26 juni voor de laatste keer de ovens aan te steken. Al 32 jaar houden ze de winkel op de Steenweg open, als zevende in de rij van een lange familietraditie.
“Voor ons is het heel emotioneel. Deze winkel is voor ons altijd een vierde kind geweest, waarmee we dag in dag uit mee bezig waren. 32 jaar geleden namen we de zaak over van Michel zijn ouders. We waren de zevende generatie uit zijn familie. Nog anderhalve week gaan we hier alles geven en dan is het voorbij. We willen onze trouwe klanten en ons schitterende team uit de grond van ons hart bedanken”, zegt Ann.
Het gaat om een weloverwogen beslissing, legt Michel uit. “Er is geen opvolging, geen van onze drie kinderen wil de zaak verderzetten. Tegelijk waren we op een punt gekomen waarop we zouden moeten investeren. Zo is er een groot stuk van de zaak dat nu niet meer gebruikt wordt, namelijk het stuk waar we Godiva-chocolade verkochten. Er is plaats genoeg om er een tearoom in onder te brengen. Maar dan zouden we opnieuw moeten gaan lenen, wat op onze leeftijd niet meer evident is. Wat als één van ons lange tijd zou uitvallen? Dan kan je niet zomaar iemand vragen om het even over te pakken. Dus was er maar één conclusie: we stoppen in schoonheid en we zoeken een huurder voor ons pand.”
“We hebben het altijd met hart en ziel gedaan. Maar als je voor zo’n kruispunt staat, dan mag je niet alleen je hart laten spreken. We deden het nog graag, maar het verstand zei iets anders. Dat mag je niet negeren”, zegt Ann.
Feest verplaatst
Dus zijn ze aan hun laatste dagen begonnen, op zondag 26 juni is het definitief gedaan. “Het is heel druk”, merkt Michel. “Veel klanten hebben nog een grote bestelling gedaan. Het lijkt soms op hamsteren. We kregen ook nog een vraag binnen voor een taart voor begin juli. Nadat we geantwoord hadden dat dat niet meer zou lukken omdat we dan definitief gesloten waren, antwoordde de klant dat ze het feest dan maar een week vervoegd hadden. Daar worden we even stil van.”
“Maar we begrijpen het wel dat het ook voor klanten even schrikken is. Sommige mensen eten al tientallen jaren hetzelfde koekje bij hun koffie, of zijn verslingerd aan onze speculaas voor Sinterklaas. Of ze houden zo van onze bokkenpootjes dat ze er vele kilometers voor rijden. We zijn fier en blij dat we iets voor de mensen hebben kunnen betekenen”, zegt Michel.
“Waarom we zo’n trouwe klanten hadden? De kwaliteit, de beste ingrediënten en veel liefde. We werkten nog op een traditionele manier. Dat proeven de klanten en daar kwamen ze voor terug. Veel mensen hadden ook het gevoel dat ze hier thuis kwamen, dat ze hier een babbeltje konden doen”, zegt Michel.
Traantjes
De reacties op de aangekondigde sluiting zijn dan ook niet zelden emotioneel. “We hadden een persoonlijke band met veel klanten. Soms vloeien er zelfs traantjes. Maar daar spreekt een heel grote dankbaarheid uit en dat doet dan weer deugd. Veel mensen zeggen dat ze ons gaan missen, dat we niet mogen stoppen, er zijn er zelfs die zeggen dat ze een petitie gaan organiseren (lacht). Maar de beslissing is genomen, hoe moeilijk ze ook was”, zegt Ann.
De toekomst van het koppel ligt nog open. “Eerst gaan we de zaak hier ontmantelen en gaan we op zoek naar een huurder. Daarna gaan we nadenken over een andere job. Bakken ga ik altijd blijven doen, maar dan gewoon thuis als ik tijd heb, voor eigen gebruik”, lacht Michel.
De oorsprong van de zaak lag in Kortrijk, in 1766. Daarna trok de familie naar de Dageraadplaats in Antwerpen. In 1939 verhuisde de zaak naar Mechelen, op de Steenweg vlakbij de Grote Markt.