Nick Van Calster groeide op in Duffel, in de bakkerij die zijn ouders met hart en ziel runden. “Als kind vervloekte ik de bakkerij vaak, omdat die altijd op de eerste plaats kwam”, herinnert Nick zich. “Maar tegelijkertijd ben ik enorm fier op mijn ouders en de prachtige stiel die zij uitoefenden.”
Toch voelde hij nooit de roeping om in de voetsporen van zijn vader te treden. “Ik wou zelf nooit bakker worden omdat het extreem hard werken is. Ik neem nu de zaak over, maar dan net een beetje anders.”
Nick vond zijn passie in het theater, maar zijn opleiding aan de hotelschool bleef een belangrijke invloed hebben. “Het gevoel voor gastvrijheid is me altijd bijgebleven en dat wil ik nu graag inzetten.” Met deze visie in gedachten besloot hij de bakkerij een nieuwe bestemming te geven.
Hij gelooft sterk in het belang van lokale ondernemers. “Wat ik van mijn ouders heb meegekregen, is de waarde van hard werken en toewijding aan je vak. Dat wil ik voortzetten door samenwerkingen aan te gaan met lokale handelaars”, vertelt Nick.
Het ‘Rijshuys’
Tijdens de periode dat het pand te koop stond, zag Nick het potentieel van de locatie. “Uiteindelijk besloot ik de verkoop stop te zetten en mijn visie uit te voeren”, vertelt hij. Het pand, dat voorheen 31 jaar lang door zijn ouders werd gerund en daarvoor al vijf generaties van bakkersfamilie Dom huisvestte, blijft een belangrijke pijler van Het Rijshuys.
“Die sfeer moet blijven”, benadrukt hij. Dat maakt ook de naam duidelijk. “Rijzen staat voor groeien, terwijl ‘huys’ via de oude spelling verwijst naar het verleden, maar ook naar een plek waar mensen zich thuisvoelen, zowel huiselijk en professioneel.”
Veelzijdige evenementenlocatie
Met de transformatie van de bakkerij naar een evenementenlocatie hoopt hij een inspirerende plek te creëren. “Een veelzijdige locatie waar meetings, workshops, teambuildings, fotoshoots en kleine events samenkomen in een huiselijke sfeer.
Ze zoeken nog iemand die het grote atelier wil huren voor hobby- of commerciële doeleinden. “Natuurlijk liefst iets dat te combineren valt met de activiteiten vooraan. Je hebt daar wel de voordelen van, want de koffie hier is top”, lacht hij.