AZ Sint-Maarten analyseert hersenscans met innovatieve software

scanVoor het analyseren van hersenscans maakt AZ Sint-Maarten sinds kort gebruik van MSmetrix, innovatieve software van het Leuvense icometrix. MSmetrix voorziet MRI-scans van data die radiologen helpt om hersenschade bij Multiple Sclerose (MS) nauwkeuriger op te sporen. Op basis van deze analyses kunnen neurologen een preciezere diagnose stellen en de patiënt beter opvolgen. Ook maakt het de behandeling van MS effectiever, omdat medicatie gerichter kan worden voorgeschreven.

De diagnose en opvolging van Multiple Sclerose (MS), een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast, gebeurt onder meer via MRI-scans van de hersenen. Dankzij het innovatieve softwarepakket MSmetrix kan AZ Sint-Maarten zijn scans veel nauwkeuriger en objectiever laten analyseren dan mogelijk is met een visuele analyse door de arts. Gunther De Praeter, medisch diensthoofd radiologie AZ Sint-Maarten: “Aan de hand van de data die we via MSmetrix binnenkrijgen over een MRI-scan kunnen onze radiologen nu nog preciezer het resultaat lezen: Hoeveel letsels zijn er precies? Zijn de letsels groter geworden? Krimpen de hersenen meer dan bij een gezond persoon in de loop der jaren? Op deze manier kunnen we duidelijker zien hoe de hersenschade bij een MS-patiënt evolueert. De data zijn ook een belangrijke leidraad bij het voorschrijven van de juiste medicatie.”

De radioloog stuurt de beelden van de ziekenhuisscanner rechtstreeks door naar de MSmetrix software van de firma icometrix. Binnen de 48 uur ontvangt hij nauwkeurige data terug. De meetresultaten komen online beschikbaar in een verslag, wat ook direct raadpleegbaar is door de huisarts.

Aan de terugbetaling van de medicatie voor MS door het ziekenfonds zijn meerdere voorwaarden verbonden, zoals de specifieke bevindingen op de hersenscan. Met de nieuwe cloudsoftware is zowel het aantal letsels, de grootte als de evolutie ervan nauwkeuriger aan te tonen. Zij zijn een belangrijk criterium voor de terugbetaling van de geneesmiddelen.