Cavia’s zijn knaagdiertjes die niet lang zouden overleven in de vrije natuur. Ze zijn, net als andere huisdieren, het resultaat van fokkerij die selecteert op één eigenschap: schattig zijn. Ouders die hun jonge kinderen willen sussen met een huisdier (en geen zin hebben in een hond) kiezen vaak voor een cavia. De beestjes lijken klein, ongevaarlijk en makkelijk te onderhouden. Toch?
Niet helemaal, zegt Aurelie De Coster uit Willebroek. “Zo worden cavia’s vaak verkocht in de winkels, maar eigenlijk is dat beeld helemaal fout. Een cavia vraagt dagelijkse verzorging, de kooi moet continu gereinigd worden, en de dieren zelf zijn zeer gevoelig aan externe factoren. De kooi mag niet in de zon staan, want zweten kunnen ze niet. Maar ook niet in de tocht, de wind of de regen.”
Aurelie is ervaringsexpert. Al enige tijd runt ze ‘Cavy Opvang’, een vakantieopvang voor cavia’s. Die zijn een pak dunner gezaaid dan honden- of kattenhotels. “Opvangen voor knaagdieren zijn er veel meer, maar mijn focus ligt echt bij cavia’s”, vertelt Aurelie bij haar op zolder. “Beneden heb ik mijn eigen cavia’s. Door jarenlang zelf cavia’s te verzorgen, zag ik hoeveel onwetendheid er bestaat over de beestjes. Ik heb zelf meegemaakt wat het is om een cavia te kopen en te ontdekken dat die allerlei ziektes meetorst vanaf de geboorte. Heel veel cavia’s worden ook op straat ‘gedumpt’. Vanuit die ervaringen groeide het idee om een asiel op te starten.”
Klaar staan
De oprichting van een vakantieopvang is een opstap naar een asiel voor cavia’s. “Momenteel ben ik nog in de opstartfase met het asiel”, vertelt de 24-jarige leerkracht in opleiding. “Ik wacht nog op de laatste goedkeuringen van Dierenwelzijn (van de Vlaamse Overheid red.). Van zodra die binnen zijn kan ik van start gaan. Met het asiel wil ik cavia’s verzorgen waar niet meer naar omgekeken wordt en voor hen een nieuwe thuis vinden.”
De inkomsten uit Cavy Opvang spendeert Aurelie voor een groot deel aan de startkosten voor het asiel. “De eenmanszaak oprichten voor de vakantieopvang was vrij eenvoudig”, herinnert ze zich. “Ik heb mijn ondernemingsnummer aangevraagd en kon daarna gewoon beginnen. Een vzw oprichten is een pak moeilijker. Nog voor je groen licht krijgt, moet je met alles in orde zijn; de kooien, de vergunningen, de nodige capaciteit om van een asiel te kunnen spreken. Dat vergt een serieuze investering.” Op haar zolder installeerde ze al een tiental kooien. Het nodige voedsel en EHBO-materiaal heeft Aurelie ook al aangeschaft, in de eerste plaats om haar vakantieopvang te runnen.
Hartproblemen
Cavia’s zijn gevoelige dieren, zo veel is duidelijk. Bij wijze van illustratie wijst ze aan wat elk van haar verblijvertjes aan extra verzorging vraagt. “Hier zit er eentje met long- en hartproblemen, daar moet ik continu een oogje in het zeil houden”, zegt Aurelie. “Daar zit een cavia met een kiste op het hoofd, een soort abces. Elke dag moet ik het etter uit dat abces verwijderen en het verband verversen. Sommige cavia’s komen naar hier na een operatie en vragen ook extra verzorging.”
En ook de relatief gezonde cavia’s zijn geen gemakkelijke klanten. “Ze eten sowieso enorm veel, elke dag moeten ze verse groenten hebben en hooi. Net zoals de mens maken cavia’s geen vitamine C aan, dat moeten ze aanvullen met hun dieet. Of zelfs met tabletjes. Want een tekort kan snel negatieve gevolgen hebben. Zo kunnen ze de mobiliteit in hun achterpoten verliezen.”
Leerkracht
Als leerkracht in opleiding heeft Aurelie in de zomer genoeg tijd om cavia’s op te vangen. “Elke dag spendeer ik ongeveer een uur aan het verzorgen van de cavia’s en het opschonen van de kooien”, zegt ze. “En dan heb ik mijn eigen cavia’s nog. Gelukkig is mijn partner een even grote dierenvriend.”