Hoewel zelf geen keukenprins, heeft de 52-jarige Hemiksemnaar met Italiaanse roots horeca-ervaring te koop. Na onder meer twintig jaar trouwe dienst als garçon in Tolhuis-Veer in Schelle, besloot hij 7,5 jaar geleden op de Groenplaats in Antwerpen cocktailbar Bar Basil uit de grond te stampen. In kasteel Cleydael in Aartselaar kwam er 3,5 jaar geleden bistro-restaurant BarCelar bij.
Toen eind vorig jaar aan de oevers van de Schelde in Hemiksem de gekende zaak Bodega-Veertoren leeg kwam te staan, kon hij niet aan de verleiding weerstaan om er een volgend project te starten en daarin zijn roots te verweven.
“Vermits we in Hemiksem wonen, kende ik de zaak al. Deze locatie is gewoonweg fantastisch”, zegt Armando. “Bovendien wilde ik -mijn vader is afkomstig van Rome – altijd al graag iets doen met mijn roots. De puzzelstukjes vielen in mekaar.”
Over de naam moest niet lang worden nagedacht. “Ik had eerst Rivièra in gedachten, maar Sarah opperde Riva. Dat klinkt toch wat hipper en moderner”, lacht Armando. “Riva betekent niet alleen oever in het Italiaans, maar verwijst ook naar de gelijknamige Italiaanse botenbouwer, bekend van zijn iconische mahoniehouten jachten. Dat past perfect in het plaatje hier.”
Het interieur onderging een dito metamorfose met een Mediterraanse aankleding. De canvas met oude foto’s van zichten van de Scheldeoever zijn gebleven, maar in contrast met de witgekalkte muren zorgen beige/bruine/groene tinten en accessoires zoals kussens en planten voor een warme aankleding.
Op de kaart vertaalt het concept zich in allerlei Italiaanse lekkernijen. “Je kan hier aperitieven met Italiaans geïnspireerde cocktails en cicchetti, de Italiaanse versie van de Spaanse tapas. Zoals de pinsa, een soort kruising tussen een pizza en focaccia en natuurlijk ook antipasti met Italiaanse charcuterie. Ook zelfgemaakte arancini, risottoballetjes, komen er nog bij.”
“Daarnaast serveren we klassieke Italiaanse gerechten, maar dan met een eigen, lokale twist. Zoals bijvoorbeeld de ossobuco. Bereid volgens het klassieke recept, maar die we afwerken met groenten uit eigen streek. Uiteraard is ook onze vers gemaakte pasta een van de blikvangers.”
Bij Riva kan je de honger stillen, maar evengoed gewoon iets drinken. Het terras met een capaciteit van een vijftigtal zitplaatsen – evenveel als binnen – kreeg eveneens een opfrisbeurt met houtaccenten en planten zoals olijfboompjes voor een dito Mediterraanse sfeer. De zaal in ‘het torentje’ wordt op korte termijn ook in orde gebracht voor seminaries, recepties en koffietafels.
Riva opent op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag om 11 uur, de keuken is doorlopend geopend tot 21 uur, op zaterdag is dat van 17 tot 22 uur. Maandag en dinsdag zijn de sluitingsdagen.