kind eten Foto: Getty Images

Anneke opent praktijk voor jonge kinderen met eetproblemen: “Mijn dochter had een ernstige eetstoornis en kwam in levensbedreigende toestand terecht”

Haar dochter kampte twee jaar lang met een eetprobleem, zo ernstig dat ze op sondevoeding moest leven, maar hulp vinden bleek moeilijk. Om andere ouders en kinderen met eetproblemen te ondersteunen, startte Anneke Erkelens in Puurs-Sint-Amands de praktijk EetMee op.

“Sinds 2018 borrelde bij mij het idee om meet ondersteuning te bieden aan jonge kinderen met eetproblemen en hun gezin”, vertelt Anneke. “Mijn dochter had zelf een ernstige eetstoornis als baby en peuter. Door de late opsporing kwam ze in een levensbedreigende toestand terecht, ondanks mijn vele noodkreten als moeder.”

Samen met haar gezin botste Anneke op de onbekendheid van eetstoornissen bij jonge kinderen, waardoor ook de nodige ondersteuning uitbleef en de stoornis kon escaleren. Een acht maanden lange opname was de enige oplossing, en met succes. “Maar de impact op ons gezin en mentale welzijn was groot. Dat was het punt waarop ik besloot om er iets mee te doen en me er helemaal in vast te bijten.”

Uitbouw van expertise 

“Ik verdiepte mij wetenschappelijk in het onderwerp en volgde congressen en workshops in binnen- en buitenland. Ik startte ook een opleiding Gezinswetenschappen. Ondertussen bouwde ik een netwerk van artsen en logopedisten rond mij uit”, legt Anneke uit. “Al die tijd had ik één groot doel voor ogen: een plek waar kinderen en ouders terechtkunnen, waar ze gehoord en geholpen worden en waar de gezinsvisie op de ondersteuning van jonge kinderen centraal staat.”

Op die manier ontstond EetMee, een multidisciplinaire groepspraktijk voor jonge kinderen met eetproblemen en hun gezin. In de praktijk zijn dus verschillende hulpverleners terug te vinden: Anneke zelf als gezinsondersteuner, maar ook een preverbale logopediste, diëtiste, kinderpsychologe en een kinderpsychiater.