In maart van dit jaar opende de Mechelse onderneemster Nada Ahanach de deuren van Amandel in een historisch pand in de Adegemstraat. Haar concept sprak tot de verbeelding. Vijf mama’s van Marokkaanse origine werkten aanvankelijk als schoonmaakster bij Fier, het poetsbedrijf van Nada. Hun grote passie was weliswaar bakken. “Met de opening van Amandel zagen zij en ik een droom in vervulling gaan”, zegt Nada.
Helaas was de zaak geen lang leven beschoren. “De Adegemstraat bleek niet meer de handelsstraat te zijn zoals ik ze vroeger in mijn jeugdjaren kende. Er was te weinig passage om Amandel op die locatie rendabel te maken. Horeca was eerlijk gezegd ook niet zo mijn ding. Met spijt in het hart heb ik snel de knoop doorgehakt. Het was failliet gaan of uitkijken naar een alternatief. Dat is ondernemen”, vertelt Nada.
Bloeiende winkelstraat
Tijdens haar zoektocht kwam ze terecht in de vernieuwde Geitestraat, sinds een tijdje opnieuw een bloeiende winkelstraat. Daar verkoopt Nada sinds donderdag haar koekjes. De mama’s zijn er niet meer bij. “Mijn nicht en ik bakken de koekjes nu zelf”, zegt ze. Het assortiment aan lekkers is er niet minder uitgebreid op geworden. “Het mooie aan de opening in de Adegemstraat eerder dit jaar is dat Mechelaars onze koekjes hebben ontdekt. Ze vielen in de smaak en mensen kwamen er altijd voor terug.”
Naast haar werk bij Fier is de koekjesbakkerij voor haar een passie. “We bakken alles zelf. Onze gazellehoorns zijn het meest uniek. Daar stoppen we het meeste tijd in omdat we deze koekjes bewerken met een pincet. De ingrediënten bestaan uit amandelspijs, oranjebloesem en kaneel”, legt Nada uit.
De gazellehoorns zijn steevast de koekjes die ze klanten aanbeveelt. “Maar ook het recept voor mlewza stamt uit grootmoederstijd. Dat koekje maken we puur met amandelen en citroen. Er is ook een versie waar wij walnoten in verwerken”, zegt Nada. De Mechelse stipt aan dat de koekjes nog een ander groot voordeel hebben. “Bij Marokkaanse koekjes heb je een heel groot assortiment waar wij geen bloem in verwerken. Voor mensen met een glutenintolerantie is dat perfect. Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf ook intolerant aan gluten en daar kan je erg ziek van worden”, vertelt Nada.
Niet mierzoet
Amandelen vormen de basis van al haar koekjes. “Toch hebben ze allemaal een aparte smaak. De verschillende kruiden die we erin mengen zorgen altijd voor een ander accent. Zelf heb ik de koekjes leren bakken van mijn moeder, maar dat is echt met de jaren gegroeid. Ik heb nooit anders geweten dan dat ze bakte”, blikt Nada terug.
De onderneemster wil meteen ook een misverstand uit de wereld helpen. “Bij de opening in de Adegemstraat kregen wij in het begin van klanten vaak de vraag of de koekjes niet mierzoet waren. Dat durft wel eens gebeuren bij Marokkaanse koekjes, maar ze mogen niet te zoet zijn. Bij ons proef je alle ingrediënten er nog door. Dat is volgens mij ook de reden dat de klanten zijn blijven komen”, vertelt Nada.
De Mechelse hoopt dat haar concept aanslaat. “Ik droom ervan om ooit in andere steden winkels zoals deze te openen. Bij het nastreven van mijn dromen kan ik in elk geval rekenen op de steun van mijn lieve man Abdrahman Labsir. Dat mag je in het vet opschrijven”, zegt Nada. Amandel in de Geitestraat 19 is elke dag behalve maandag en zondag geopend van 10 tot 18 uur.