MECHELEN – Wie deze zomer naar een festival gaat zal zijn Maes Pils waarschijnlijk geserveerd krijgen in een herbruikbare beker. Brouwerij Alken Maes investeert in 1,5 miljoen herbruikbare bekers en bespaart zo 21 miljoen wegwerpbekers.
Ondanks de introductie van de herbruikbare bekers verdwijnt de wegwerpbeker niet uit het aanbod, maar er worden enkel nog 100% recycleerbare wegwerpbekers ingezet aan de hand van een inzamelsysteem.
Voor de keuze van de herbruikbare bekers ging Alken Maes niet over een nacht ijs en maakte het een grondige analyse. Volgens Toon Vandamme, Events & Nationale Klanten Manager werd vooral gezocht naar een herbruikbare beker waarmee men de klanten en consumenten een perfecte pint kon aanbieden. “Bij verschillende herbruikbare bekers merkten we een impact op de smaak, het schuim van het bier of het gebruikscomfort. Ook voedselveiligheid was een belangrijk criterium. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een beker van polypropyleen (PP). Belangrijk voor ons is dat de herbruikbare beker zelf ook 100% recycleerbaar is.”
Alken Maes blijft ook nog 100% recycleerbare wegwerpbekers aanbieden, eveneens van PP, en zal evenementen ondersteunen om de ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. “Het is daarbij cruciaal om duidelijk te communiceren en de consument te activeren. Bij de implementatie denken wij bijvoorbeeld aan een waarborgsysteem. Het doel is om festivalbezoekers te informeren en hen bewust te maken. We willen de consument laten beseffen dat eender welk type beker nooit op de grond mag worden gegooid en steeds moet worden ingezameld”, zegt Toon Vandamme.
De introductie van de herbruikbare bekers past in de duurzaamheidsstrategie van Alken Maes. Binnen deze strategie is er volgens woordvoerder Sebastiaan De Meester niet enkel aandacht voor bekers, maar ook voor de verpakkingen en het brouwproces. “Onze bierkratten zijn 100%. Onze flessen worden gemiddeld 25 keer hergebruikt. Ook onze blikken zijn 100% recycleerbaar en bestaan voor 75% uit gerecycleerd materiaal. Daarnaast is de uitstoot van CO2 bij het brouwproces met 70% gedaald en verbruiken we 20% minder water ten opzichte van 2008. Ook in de komende jaren blijven we inzetten op het verduurzamen van onze productie.”