In 2018 begon Alex met het maken van klokken en horloges in zijn eigen huis. “Ik volgde een opleiding om klokken te leren maken. Nadat ik afstudeerde, ben ik meteen gestart met mijn eigen zaakje en maakte ik van thuis uit klokken en uurwerken”, legt Willems uit. Ondertussen heeft hij er een eigen winkel bij in de Boomstraat.
Meer zichtbaarheid
Alex liep al langer met het plan om een fysieke winkel te openen, maar op 10 november werd het werkelijkheid. “Ik heb het pand al twee jaar geleden gekocht. Om alles in orde te brengen, heb ik hard gewerkt, maar ik kan het eindelijk gebruiken als atelier en winkel”, zegt de klokkenmaker.
Ondertussen werkt Alex al vijf jaar in de sector, maar een beetje meer aandacht voor het vak is welkom. “Met het openen van de winkel hoop ik meer klanten te bereiken” klinkt het. “Ondertussen heb ik wel al gemerkt dat er meer mensen over de vloer komen. Meestal komen ze met de vraag of ik de klok nog kan maken, maar er is zelfs al iemand speciaal naar binnen gekomen om te zeggen hoe leuk en mooi ze de winkel vond”, zegt een trotse Alex.
De keuze voor de Boomstraat was eerder toevallig, maar komt toch goed uit voor de horlogemaker. “Ik ben zelf van Wintam en had het geluk dat er een pand beschikbaar kwam in de straat. Het is natuurlijk een stuk gemakkelijker omdat het niet ver van huis is, maar de ligging in de Boomstraat zorgt wel voor een leuke extra.”
Passie
Al van kinds af aan wist Alex dat hij later met zijn handen ging werken. “Op vijfjarige leeftijd haalde ik allerlei spullen uit elkaar en zette het daarna weer in elkaar. Ik wist natuurlijk nog niet dat ik specifiek klokken zou gaan maken, maar ik was er zeker van dat ik mijn handen nodig ging hebben”, lacht Alex.
Uiteindelijk is Willems een opleiding gaan volgen tot klokken- en horlogemaker. “Per toeval viel mijn oog op de opleiding en dat interesseerde mij eigenlijk wel. Sindsdien zijn klokken en uurwerken echt een passie voor mij”, klinkt het. “De meerderheid van mijn medestudenten koos uiteindelijk enkel voor uurwerken, maar de charmes van de oude klokken hadden mijn interesse al te pakken.”
Omdat nog weinig mensen zich wagen aan het beroep van klokken- en/of horlogemaker zakken klanten vanuit alle uithoeken van België speciaal af naar Bornem. “In de buurt ken ik bijna geen horloge- of klokkenmaker. Dat merk ik ook bij mijn klanten, want ik krijg zelfs mensen van de kust over de vloer”, zegt Alex.
Gehecht aan klok
Naar eigen zeggen werkt Alex ongeveer twee à drie weken aan één klok om ze te maken. “Als een klok gerestaureerd moet werden, vraagt het wat meer tijd, maar gewoonlijk blijven de klokken zo’n drietal weken bij mij”, legt hij uit. “De meeste klokken moeten enkel gekuist worden en zijn makkelijk om te repareren, maar soms is er toch eentje bij die iets moeilijker is. Als het mij lukt om die klok uiteindelijk goed te herstellen, ben ik toch altijd even trots op mezelf”, glundert Alex.
De meeste klokken die Alex in zijn atelier te zien krijgt, kennen al een mooie leeftijd. “Meestal zijn de klokken ouder dan honderd jaar. Ik heb er momenteel eentje liggen uit 1804, maar het zijn juist die klokken die het makkelijkst te maken zijn”, geeft hij toe. “Net omdat ze al zoveel jaren meegaan, zijn de meeste klanten gehecht aan hun uurwerk of klok. Dat is ook de voornaamste reden waarom ze hun klokken laten maken en niet zomaar een nieuwe kopen.”
Voorlopig verkoopt Alex zelf nog geen klokken of uurwerken, maar in de toekomst zou daar wel sprake van kunnen zijn. “Er zijn wel enkele mogelijkheden om zelf te beginnen verkopen. Maar voorlopig probeer ik nog zoveel mogelijk mijn passie als klokkenmaker uit te oefenen”, besluit Willems.