“Ik heb dit pand destijds gekocht van brouwerij Interbrew (vandaag AB InBev, red.), nu verkoop ik het opnieuw aan een brouwerij”, vertelt Alain. Daarmee is de cirkel voor De Cirque rond. De Mechelaar was nog student toen hij de smaak voor de horeca te pakken kreeg. “Ik werkte in de Royal op de Grote Markt, de zaak van Raymond Ceulemans. Zijn kleinzoon Bart heeft later nog bij ons gewerkt.”
“Vismarkt is een prachtig plein”
Toen Alain uiteindelijk zijn eigen zaak uit de grond wilde stampen, kwam hij in 1989 terecht op de Vismarkt. Het pand van ’t Zinkend schip was net vrijgekomen. “Een beetje een toepasselijke naam zou je kunnen zeggen, want de zaak wisselde geregeld van naam en van uitbater. De Vismarkt zat toen qua horeca op een dieptepunt. Vandaag is dat dankzij de collega’s en de stad helemaal anders. Het is een prachtig plein geworden”, vertelt Alain.
Tot zijn grote vreugde kon hij als jonge ondernemer het pand kopen. “Het budget was beperkt, maar wij riskeerden het er op. Dan ben je vertrokken. Het was hard werken”, zegt hij. Het lukte. In ruim drie decennia groeide het eetcafé uit tot een vaste waarde in de Dijlestad. “In het begin zat ik hier in het midden van het pleintje helemaal alleen. Je moest klanten aantrekken en zien dat je ze kon houden. Nu komen de mensen en de toeristen bijna vanzelf. De sfeer is helemaal anders. Ik ben fier op Mechelen.”
“Mijnheer Moortgat wilde praten”
Maar, voor iedereen is er een tijd van komen en gaan. “We hadden al langer een goed contact met mijnheer Moortgat. In november vertelde Bernard Moortgat dat hij een idee had. De zaak stond nochtans niet te koop, maar hij wilde praten en het is snel tot een goed einde gekomen”, legt Alain uit.
Het was niet de eerste keer dat Duvel Moortgat interesse toonde in De Cirque. In 2013 was dat ook al eens het geval. “Maar toen was dat voor ons allemaal wat te vroeg”, zegt Alain. Nu hij de zestig nadert, ziet hij het anders. “We hebben corona goed overleefd. Chapeau voor onze klanten. Dankzij hen hebben we afgelopen zomer ondanks de regenbuien nog een prachtseizoen gedraaid.”
Door de omstandigheden zit een afscheidsfeest er niet in. “Daarom hebben we het bewust stilgehouden. Zaterdagavond sluiten we de deuren. Tot dan zijn we helemaal volgeboekt”, zegt de ondernemer.
Op de 33 jaar die voorbij zijn, blikt hij tevreden terug. “Ik kijk er heel positief op terug. Werken in de horeca is voor mij een van de mooiste beroepen die er bestaan. Je hebt ongelofelijk veel sociaal contact en je ontmoet veel jonge mensen. Dat geeft energie”, vertelt Alain.
“Eens rustig reizen”
Na dit weekend begint hij aan een nieuw hoofdstuk. “We gaan het stof even laten dalen, en dan zien we wel wat er op ons afkomt. Eerst en vooral wil ik graag eens rustig reizen, zonder in je achterhoofd met de zaak bezig te zijn.” Tijd voor hobby’s was er niet. “De hobby was zelf iets gaan eten of drinken en dat blijven we uiteraard doen.”
Wat Duvel Moortgat van plan is met De Cirque is nog niet bekend. “De brouwerij heeft alles overgenomen, ook de naam. Wat de toekomstplannen zijn, weet ik niet. Gezien de reputatie van Duvel Moortgat ben ik er vrij gerust in”, zegt Alain.