Speciaal voor de mensen van Van Hool heeft de VDAB drie tijdelijke kantoren geopend in Lier, Heist-op-den-Berg en Herentals. “Om 8 uur stonden er al te wachten, terwijl de deuren pas om 9 uur opengingen”, zegt Joke Van Bommel van de VDAB. “In totaal waren er al 531 inschrijvingen op de drie locaties. Hoeveel online en telefonisch, daar hebben we nog geen zicht op.”
Inschrijven moet binnen de acht dagen gebeuren om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering en later op eventuele tewerkstellingsmaatregelen, opleidingen of stages. “We merken dat mensen snel alles in orde willen hebben, zodat ze weer verder kunnen. Voor alle ontslagen werknemers bieden we ook begeleiding aan door een outplacementkantoor, dat ook oog heeft voor de opvang na de klap van het faillissement. Sommigen kunnen dat niet zo gauw een plaats geven, anderen maken sneller de switch of vinden snel nieuw werk. Maar de meerderheid heeft het moeilijk. Ze zijn niet alleen hun job kwijt, maar ook een team, een vertrouwde omgeving waarin ze graag werkten.”
LEES OOK. Doek valt definitief over Van Hool, meer dan 1.500 banen verdwijnen
“De meerderheid heeft het moeilijk. Ze zijn niet alleen hun job kwijt, maar ook een team, een vertrouwde omgeving waarin ze graag werkten”
Joke Van Bommel van VDAB
Lieve Heene bezocht de drie locaties als provinciaal manager van VDAB Antwerpen. “De klanten waren heel vriendelijk en lieten zich niet negatief uit over de VDAB. Ze hebben alleen een beetje het gevoel van in een slechte soap te zijn beland.” Heel wat werknemers koesteren nog de hoop om opnieuw aan de slag te kunnen bij Van Hool. “Ze denken dat ze er wel bij zullen zijn. Er zijn ook traantjes gevloeid bij mensen die erg geschrokken zijn. Anderen hadden het al langer zien aankomen en zijn blij dat er nu duidelijkheid is. Veel mensen hadden behoefte aan een babbel.”
De VDAB had de grootste toeloop verwacht in Lier, maar uiteindelijk kwamen er zo’n 260 mensen opdagen in Heist-op-den-Berg, ongeveer 160 in Lier en een honderdtal in Herentals. De tijdelijke kantoren blijven nog tot dinsdag open.
Gratis outplacement
Vanwege de hoge aantallen zullen drie outplacementkantoren, in samenwerking met de VDAB, gespecialiseerde begeleiding bieden. Het gaat om SBS, Travvant en Hura. “De vraag is eerst hoe snel en op welke manier de doorstart zal verlopen”, zegt Inge Peeters, projectcoördinator bij het in Beerse gevestigde Hura. “Soms gaan mensen liever niet terug na een faillissement, door de stress die ze hebben meegemaakt of vanwege de collega’s die ontslagen zijn. Het hangt ook af van hoe de overnemer tewerkgaat: worden hele teams opnieuw aangeworven of bekijken ze het meer individueel? Natuurlijk zullen veel mensen ook graag terug willen naar dezelfde functie op dezelfde locatie. Vaak zijn ze trots op hun werk, dat ze altijd met veel toewijding gedaan hebben.”
Gemiddeld bevat zo’n traject 60 uur begeleiding, gespreid over zes maanden. De kostprijs daarvan, als een bedrijf het betaalt, is minimaal 1.800 euro. Iedereen die ontslagen wordt in een faillissement heeft recht op gratis outplacement via de VDAB. “Wij werken vaak in situaties met veel emotie, maar we kunnen de mensen ook weer perspectief geven en even tot rust laten komen. Soms kiezen mensen voor een totale ommekeer. Sommigen stapten bijvoorbeeld nog in het onderwijs of in de zorg, en dat na een technisch beroep te hebben uitgeoefend.” Of het ook lukt, outplacement? “We hebben recentelijk nog verschillende grote faillissementen gedaan. Twee derde van de mensen die we begeleidden, vonden opnieuw werk.”