Het derde openbaar onderzoek voor de vergunningsaanvraag van het Plopsaqua-project loopt vandaag om middernacht af. “De actiebereidheid en de motivatie om bezwaren in te sturen stijgt nog bij elk nieuw onderzoek”, zegt Jan De Coster van Groene Buffer van Mechelen-Zuid. Net zoals vorige keer konden medestanders in het verzet gebruikmaken van een webformulier van de actiegroep.
Op die manier zijn er momenteel al 630 bezwaarschriften ingediend. “630 verschillende bezwaren, geen kopieën. Bij de vorige openbare onderzoeken werden er 331 ingestuurd”, stelt De Coster. Burgers kunnen hun bezwaarschriften ook rechtstreeks via het omgevingsloket insturen of via de post. “We kunnen nog altijd rekenen op de steun van Bos+, Greenpeace en Natuurpunt, die ook hun bezwaren insturen.”
LEES OOK. Bezwaren voor nieuwe bouwaanvraag Plopsaqua staan al klaar
Volgens Groene Buffer zijn de plannen voor het miljoenenproject de voorbije jaren nauwelijks aangepast. “Dat terwijl nieuwe inzichten over de ware impact van het waterpretpark in Zennebeemden wel gewoon bleven toenemen. Naast de natuurwaarde zijn ook het belang van stikstofuitstoot en waterberging enorm belangrijk geworden”, legt Jan De Coster uit.
Mobiliteitsperikelen
Hij haalt ook het debat rond de mobiliteitsperikelen in de Dijlestad aan. “De laatste mobiliteitsstudie naar de impact van Plopsaqua dateert van vier jaar geleden. Intussen is mobiliteit hét thema in Mechelen.” De Coster hekelt het gebrek aan inspraak over het project. Zowel Plopsa Group als het stadsbestuur hullen zich de jongste maanden in stilzwijgen. “Er is al vijf jaar geen publiek overleg geweest tussen de stad en de actiegroep.”
Groene Buffer verwacht dat het tot een krachtmeting zal komen tussen het lobbywerk achter de schermen en het verzet van zijn actiegroep voor de schermen. “Het kan misschien naïef zijn, maar ik geloof dat democratie uiteindelijk zal winnen”, zegt Jan De Coster.