ACV, fabrikant van toestellen voor verwarming en de productie van sanitair warm water uit Ruisbroek, lanceert in 2015 de EnerTwin micro-WKK. Dit is een toestel met warmtekrachtkoppeling dat tegelijk verwarmt en stroom opwekt om het elektriciteitsnet op een energie-efficiënte manier te ondersteunen.
ACV (de firma heeft niets te maken met de christelijke vakbond, de afkorting staat voor Ateliers de Construction d’Appareils de Chauffage et de Ventilation) is een Belgische familiebedrijf dat actief is sedert 1922 en na een gestage groei nu goed is voor een jaaromzet van 115 miljoen euro. Ruim 80% van de geproduceerde toestellen voor verwarming en warm water gaat naar het buitenland. ACV is sterk in export, en voert vooral uit naar de Verenigde Staten en Rusland.
Het gaat het bedrijf voor de wind, maar door warmtekrachtkoppeling op te nemen in het assortiment wil ACV bewijzen dat het eveneens innovatief denkt en openstaat voor nieuwe technologieën. “Deze micro-WKK is geen eigen ontwikkeling, we lanceren het in samenwerking met het Nederlandse MTT”, zegt marketing manager Jean-François Schmitz. “De installatie moet in België nog worden gecertifieerd, maar we vertrouwen er op dat we ze in het derde kwartaal van 2015 op de markt kunnen brengen. Traditioneel wordt een stirlingmotor gebruikt in micro-WKK, maar in de EnerTwin wordt een beroep gedaan op een klassieke autoturbo. Deze techniek biedt betere prestaties tegen een lagere prijs dan de huidige micro-WKK toestellen en is nagenoeg onderhoudsvrij.”
Het toestel zal naar schatting 25.000 euro kosten en is volgens Jean-François Schmitz vooral geschikt voor ondernemingen als RVT’s, middelgrote hotels en kleinere ziekenhuizen.
“De EnerTwin zal worden geproduceerd in Nederland. De overgrote meerderheid van onze eigen ACV-producten wordt gemaakt in onze fabriek in Seneffe. Een kleine minderheid wordt geproduceerd in Nederland en Hongarije. Die exclusief Europese productie is een extra troef voor de export. In heel wat exportlanden geeft dat ons minder problemen aan de grens, en soms moeten we zelfs minder invoertaksen betalen omdat onze producten in Europa worden gemaakt.”