Aantal faillissementen daalt, maar niet in Mechelen

Vrouwe JustitiaIn november werden in ons land 838 faillissementen uitgesproken. Dat is aanzienlijk minder dan in oktober en na elf maanden waren er in 2014 8,79% minder faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste falingen situeerden zich in de bouwsector (1.845), gevolgd door de horeca (1.805) en de kleinhandel (1.293). Nog sectoren met veel faillissementen zijn de zakelijke dienstensector (1.021), groothandels (891), transport (402) en handels in auto’s en garages (292). Dat blijkt uit cijfers van Graydon.

De positieve trend zet zich niet overal door. In het arrondissement Mechelen is het aantal faillissementen in 2014 flink gestegen. Uit de cijfers van Graydon blijkt dat er van januari tot en met november van dit jaar in het arrondissement Mechelen 11,42% meer faillissementen waren dan over dezelfde periode in 2013. In Vlaanderen doen enkel de arrondissementen Kortrijk en Oostende het slechter. Uit een studie van Graydon over het B2B-betaalgedrag blijkt trouwens dat bedrijven uit de provincie Antwerpen de slechtste betalers van Vlaanderen zijn.

“Dat hogere aantal faillissementen in het arrondissement Mechelen komt onder meer door de aard van de ondernemingen in het Mechelse”, zegt Frédéric Achten, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen. “We hebben hier veel bouw- en transportbedrijven, en faillissementen in de dienstensector en de logistiek zijn vaak het gevolg van faillissementen in andere regio’s die maanden geleden al werden uitgesproken.”

Vooral jongere Mechelse bedrijven blijken getroffen te worden door faillissementen. “Vaak zijn startende ondernemers niet goed genoeg voorbereid. Als je een onderneming opstart, moet je beslagen op het ijs komen en en moet je genoeg financiële reserve hebben om de eerste moeilijke jaren te kunnen overbruggen. Je moet durven inzetten op innovatie, grotere afzetmarkten zoeken en aanvullen met online-verkoop. Partnerships kunnen eveneens een oplossing zijn. Je moet zeker je bedrijf goed inschalen. Ook Voka beseft de moeilijkheden en wil jonge ondernemers vakkundig begeleiden. Ze mogen niet té ver willen springen, en de complexiteit van het ondernemerschap is de jongste jaren zeker gestegen.”

Ondernemen is bijvoorbeeld kapitaalsintensief. “Startende ondernemers moeten de mogelijkheden onderzoeken van crowdfunding, extern kapitaal, startleningen… en ze moeten beseffen dat er de eerste jaren erg weinig kans is op eigen verloning.” Ondernemers moeten volgens Frédéric Achten ook veel meer investeren in kennis. “Dat hoeft echt niet duur te zijn. Zoek hulp bij mentors, deel kennis met collega’s. Als je daar tijd in investeert, rendeert dat zeker. Iedereen kan een stille kampioen worden als hij zorgt voor financiële performantie, investeert in menselijk kapitaal, durft internationaal te gaan en inzet op innovatie en leiderschap.”

“Een onderneming moet een verhaal hebben. Ondernemen wordt moeilijker, dat klopt. Je hebt meer eigen kapitaal nodig, de koopkracht is gedaald waardoor de marges kleiner worden en het wordt moeilijker om goed technisch en kennispersoneel te vinden. Innovatie kost ook geld, maar jonge ondernemingen moeten durven innoveren en evolueren. Blijf niet steken in je comfortzone.”