Voorzetlenzen zijn een gemakkelijk en omkeerbaar alternatief voor het dragen van een bril of contactlenzen. “Door de mondmaskers dampen de brilglazen gemakkelijk aan en worden de ogen met contactlenzen sneller droog, daarom kiezen patiënten voor het comfort van geïmplanteerde voorzetlenzen,” aldus dokter Karolien Termote, oftalmoloog Imeldaziekenhuis.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze in het Imeldaziekenhuis een stijging van maar liefst 75% zien wat betreft de implantaties van voorzetlenzen. “Meer en meer mensen komen bij ons op consultatie om beter te kunnen zien zonder bril. Zeker nu het dragen van een mondmasker een ‘must’ geworden is. Naast de klassieke ooglaserbehandeling kiezen we, in overleg met de patiënt, vaak voor de implantatie van voorzetlenzen. Deze techniek heeft een zeer korte revalidatietijd en heeft als bijkomend voordeel dat ze omkeerbaar is. De lens kan indien nodig later nog verwijderd worden uit het oog mits een kleine ingreep. Bij deze techniek zijn nauwelijks pijnklachten nadien. Bovendien treedt er minder droogte op van het hoornvlies, wat zich wel voordoet na laseringrepen van het hoornvlies,” vertelt dokter Karolien Termote, oftalmoloog en medisch diensthoofd Oogziekten in Imelda.
Via een minuscule insnede aan de rand van het hoornvlies wordt een kleine corrigerende kunstlens in het oog geplaatst. Oogchirurgen schuiven een ICL (Implantable Collamer Lens) in de ruimte tussen de iris en de eigen ooglens. Zo kunnen ze zowel bijziendheid, verziendheid als astigmatisme corrigeren.
“De patiënt kiest of men beide ogen tegelijk laat opereren of één per één. We rekenen voor de ingreep 20 minuten per oog. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke druppelverdoving in ons dagziekenhuis en de patiënt hoeft slechts een 4-tal uur aanwezig te zijn. Na 2 dagen is meestal het uiteindelijke verbeterde zicht al bereikt. Voor opvolging blijft de patiënt op regelmatige basis onze dienst consulteren,” zegt dokter Termote.
Het corrigeren met een voorzetlens kost tussen de 2.100 en de 2.500 euro, afhankelijk van het verbruikte materiaal. Deze ingreep wordt jammer genoeg niet terugbetaald door het ziektefonds.