“Nee, ik ben zelf geen puzzelfanaat. Ik speel liever gezelschapspellen”, zegt Eric Dilles, alias de Puzzelman. “20 jaar geleden ben ik begonnen met zes verschillende puzzels en was ik apetrots op mijn collectie strippuzzels waarmee ik op stripbeurzen en hobbybeurzen ging staan. Mijn eerste puzzel was er één voor de Suske en Wiske Fanclub. 20 jaar later heb ik 4.200 verschillende puzzels en 850 verschillende spellen, papier en hobbypuzzels.
Naast een Puzzelmanmarktwagen en een magazijn in Willebroek is er sinds twee jaar ook de Puzzelmankerk. Het is voor zover ik weet de grootste puzzelwinkel ter wereld.” Eric is apetrots op het kleine puzzelimperium dat hij de afgelopen twee decennia wist op te bouwen.
Dat viert hij op 8 en 9 april samen met zijn klanten tijdens een feestweekend in de Puzzelmankerk in de Volksstraat in Klein-Willebroek. Voor wie deze unieke locatie nog niet kent is het een zeldzame gelegenheid om er eens binnen te wippen. De Puzzelmankerk heeft namelijk geen vaste openingsuren en is elke maand slechts enkele dagen open. Dat komt omdat Eric nog heel vaak actief is op beurzen in België en in Nederland.
Sinds hij in 2021 zijn intrek nam in de kerk waren er ongeveer 30 openingsdagen. “Op die 30 dagen mochten we echter meer dan 3.500 mensen verwelkomen in de winkel. Op onze koopzondag in maart hadden 485 bezoekers op één dag”, zegt Dilles. “Die komen van overal in België en zelfs uit Nederland. Dat zijn vaak die hard puzzelaars. Ze gaan hier buiten met wel 10 verschillende puzzels.”
Populair
Puzzelen zit sinds de coronapandemie weer in de lift. In de Benelux worden er jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen puzzels verkocht. En die kopers zijn vooral volwassenen. “De mensen zien puzzelen iets waarmee ze eventjes hun zinnen kunnen verzetten. Daarom worden ze bijvoorbeeld ook gebruikt tijdens een rouwverwerking.” Eric verkoopt niet alleen puzzels, hij maakt ze ook. Bijvoorbeeld voor een aantal grote musea en voor bedrijven.
Tussen de meer dan 4.200 puzzels zitten een aantal hele speciale. “In deze hele grote doos zit bijvoorbeeld een puzzel van 42.000 stukjes. De nieuwste rage zijn houten puzzels waarbij ieder puzzelstukje de vorm van een diertje heeft. Samen vormen ze één groot dier. Wat we tegenwoordig ook veel verkopen zijn UGears, een soort modelbouwpuzzels. Die worden in Oekraïne gemaakt. Het is een combinatie van houten onderdeeltjes die je in elkaar klikt en mechanische stukjes die voor de bewegende delen zorgen. Het is een vervolg op de 3D-puzzels van monumenten of voetbalstadions.
Wasgij?
Maar de meest populaire puzzels zijn die van Jan van Haasteren. Op een beurs verkopen we er soms bijna 200 per dag van. Jan van Haasteren is een Nederlandse striptekenaar die grappige taferelen tekent waar telkens een aantal figuurtjes in terugkomen. Zo heb je een dronken Sinterklaas of Kerstman en altijd is er ook wel ergens een haaienvin te zien. Ze zijn leuk om te maken en ze zijn niet al te moeilijk. Wat eveneens gewild is zijn de Wasgij? puzzels. Als je Wasgij achterstevoren leest kom je uit bij ‘jigsaw’, het Engelse woord voor puzzels. Het speciale aan die reeks is dat je niet weet wat er te zien zal zijn op de puzzel die je maakt. Op de doos staat wel een afbeelding maar diegene de puzzel die je moet leggen is bijvoorbeeld hetzelfde tafereel maar dan vanuit een heel ander standpunt. Het is dus vrij moeilijk want je weet niet wat je moet puzzelen.”
Op zaterdag 8 en zondag 9 april kan je tussen 10 en 17 uur bij De Puzzelman terecht tijdens het feestweekend in de puzzelmankerk in Klein-Willebroek. “Wie voor een bepaald bedrag puzzels koopt krijgt er een uniek cadeautjes bovenop. Maar de cava en het fruitsap is er voor iedereen”, besluit puzzelman Eric Dilles.