Zonnepanelen small Patrick Van Geel (Project Manager Earth, Jan Ennekens (algemeen directeur AZ Sint-Maarten), Jan Claesen (technisch directeur AZ Sint-Maarten)

1590 zonnepanelen voor AZ Sint-Maarten

MECHELEN – Op het dak van het AZ Sint-Maarten in Mechelen liggen er sinds kort 1.590 zonnepanelen. Ze produceren 679.725 kWh energie per jaar, wat overeenkomt met het gemiddeld verbruik van ongeveer 195 gezinnen.

De investering kadert volledig in de duurzame ambities van het ziekenhuis en de klimaatengagementen die vanuit het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin worden gestimuleerd. Het ziekenhuis, behorende tot vzw Emmaüs, pikte in op de openbare aanbesteding van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor het vinden van de geschikte partner. Het was Earth die uiteindelijk aan het langste eind trok en samen met Fluvius en onze technische dienst de zonnepanelen installeert en in productie brengt.

De zonnepanelen op het dak van AZ Sint-Maarten zijn een eerste stap in het gebruik van hernieuwbare energie. In de toekomst komen er nog panelen op de parking en op andere gebouwen op de ziekenhuissite. Bij afronding van het volledige project op de AZ Sint-Maarten-site zal men in staat zijn voor 50% in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.
De hele investering zal zich terugverdienen op 8 tot 10 jaar. Daarnaast draagt de hele installatie bij tot het verminderen van de ecologische voetafdruk. AZ Sint-Maarten vult met de zonnepanelen de reeds bestaande duurzaamheidsinitiatieven aan.