Eén op vijf is dus niet-beroepsactief. Het gaat om mensen tussen 20 en 64 jaar. Ze geven aan dat ze de afgelopen tijd niét actief op zoek waren naar werk. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zoals studenten – die tijdelijk in dit statuut zitten -, mensen met een beperking of bijvoorbeeld leefloners. “In totaal spreek je over 91.577 mensen, volgens de meest recente data in 2022. Dertig procent van die grote groep staat niet zo ver van de arbeidsmarkt. Die kan je – met de juiste begeleiding – stimuleren om een job aan te nemen”, stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
“Sinds vorig jaar moeten leefloners zich verplicht inschrijven bij de VDAB. Lokale besturen krijgen een premie van 1.000 euro per geactiveerde leefloner, boven het Vlaams gemiddelde. Dat zijn maatregelen die absoluut een verschil moeten maken. Want we hebben écht al die handen nodig als we met z’n allen onze welvaart willen behouden.”
Voor de berekening gaat het alsvolgt: in bijvoorbeeld Berlaar zijn er volgens de statistieken 1.205 niet-beroepsactieven. Op een totale bevolking van 6.776 (in 2022). Dat maakt dat 17,8% in die gemeente niet actief op zoek is naar werk.
Per gemeente zijn er grote verschillen. Voor het arrondissement Turnhout zijn er vooral veel niet-beroepsactieven in Baarle-Hertog (36,1% van de bevolking), Ravels (28,4%) en Hoogstraten (22,2%). Voor het arrondissement Mechelen zijn dat Mechelen (20,1%), Willebroek (19,6%) en Lier (18,9%). Grotere steden en gemeenten hebben vaak meer niet-beroepsactieven dan meer landelijke gemeenten.
6.500 openstaande vacatures
In 10 jaar tijd is het aantal niet-beroepsactieven in de regio Mechelen-Kempen wel gedaald van 105.000 naar 91.577 (in 2022). “We hebben in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met 150 lokale politici gesproken. We zien dat de besturen in de regio de ambitie uitspreken om dat aantal niet-beroepsactieven te verminderen. Die ambitie willen ondersteunen”, zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. “Zo”n 6.500 vacatures geraken al langere tijd niet ingevuld in de regio Mechelen-Kempen. In 40 procent van de vacatures is geen diploma vereist. De instap is laag. Er is dus zeker perspectief. Uit onderzoek van het Steunpunt Werk blijkt trouwens dat we in de provincie Antwerpen het grootste arbeidspotentieel van Vlaanderen hebben. Volgens de studie gaat het om 80.000 mensen die we met de juiste begeleiding en maatregelen alsnog aan het werk kunnen krijgen.”
Voka Mechelen-Kempen heeft nog meer voorstellen uitgewerkt om meer mensen aan de slag te krijgen. Die zijn terug te vinden in het memorandum.