TheSafeGroup_Afbeelding

Zorgen uw bewakingscamera’s ervoor dat uw bedrijf binnenkort gehackt wordt? Voorkom het met deze tips!

Beveiliging is een én-én-verhaal: én een sterk uitgeruste fysieke beveiliging én strenge datasecurity. Het ene kan niet zonder het andere met het oog op een feilloos systeem. “Met deze drie tips geven we een eerste aanzet voor een optimale beveiliging”, zegt Ilja Theuwissen van The Safe Group.

The Safe Group is uitgegroeid tot dé beveiligings- en IT-partner bij uitstek voor onder meer festivals, politie-instanties en ondernemingen. Met een 20-tal volbloed IT’ers maakt het bedrijf er een erezaak van om een integrale beveiliging 2.0 te garanderen.

“Integrale beveiliging bestond vroeger uit het fysische (bv. sloten en deuren), het organisatorische (bv. lean desk policy) en het elektronische (bv. camera’s en alarmsystemen) aspect. Anno 2019 is er ook sprake van een vierde: data. Een code van een alarmsysteem of sloten met vingerprintcontrole zijn niet nieuw meer en dus moet de beveiliging van die data volgen.”

1. Veilig informatie uitwisselen met gratis tool

Wachtwoorden mailen, WhatsApp’en of via een post-it doorgeven. Het gebeurt nog te vaak. The Safe Group reikt met PrivateBin een veilig alternatief aan.

“Via deze gratis tool – met bijhorende handleiding – wordt belangrijke informatie geëncrypteerd en als link verzonden. De boodschap kan dan door niemand anders dan de gewenste ontvanger bekeken worden, al dan niet met een apart wachtwoord om deze te openen. Eenmaal geopend – of wanneer de zelfgekozen vervaldatum verstrijkt – wordt de uitgewisselde informatie verwijderd.”

2. Vermijd port forwarding

Camerabeelden zijn een handig middel, maar het is belangrijk dat ze in eigen bezit blijven. Toch kan iedereen via deze website bewakingsbeelden in België live volgen. Niet de bedoeling, toch?

“Portforwarding is een veelgebruikte techniek om je camera’s of alarmsysteem vanop afstand te kunnen bedienen. Met je smartphone bijvoorbeeld. Portforwarding is absoluut “not done”, want het zet de poort open voor hackers van over de hele wereld. Wij raden altijd een  VPN aan. Iets moeilijker, maar het weegt niet op tegen de miserie achteraf.”

3. Aankoopprijs = materiaal + service na verkoop

Hou in het achterhoofd dat een goedkoop product vaak betekent dat er geen service achteraf bij hoort, terwijl je die wel degelijk nodig hebt. Geen service betekent immers geen updates van je firmware, geen onderhoud van je systeem. Het gevolg: een achterop hinkende beveiliging.

“Kies dus voor een fabrikant die zijn firmware up-to-date houdt en dus in meeste gevallen iets duurder is.”