VokaLimburg_Afbeelding

Zo vindt talent een weg naar je bedrijf

Onderwijs is de belangrijkste toeleverancier van de toekomstige arbeidsmarkt. Al bestaat er wel een mismatch tussen de profielen die afstuderen en de vraag vanuit die arbeidsmarkt. Bovendien krijgt Limburg te kampen met een braindrain. Om dit tegen te gaan is een uitbouw van de UHasselt voor Limburg noodzakelijk als tegenpool van de andere Vlaamse universiteiten. Dat vraagt om sensibiliserende trajecten naar technische en beroepsopleidingen, waarbij scholengroep Go! Next de steun van Voka – Kamer van Koophandel Limburg krijgt.

“Toen ik hier twee jaar geleden algemeen directeur werd, was ik verbaasd dat de scholengroep geen lid was van Voka – KvK Limburg”, zegt Carlo Gysens, algemeen directeur van scholengroep Go! Next. “Vandaag speelt de organisatie voor ons een belangrijke bruggenbouwer tussen het onderwijs en de bedrijfswereld, maar ook voor het verlenen van informatie en advies vormen ze een meerwaarde.”

Bedrijven als leerschool

Dat uit zich onder meer in duaal leren. “We zijn een jonge provincie met veel schoolgaande jeugd, maar de uitstroom kan veel beter”, vindt Gysens. “Duaal leren is dan de ideale methode om dat op te vangen. Onze studenten kunnen daarbij dadelijk proeven van de werkvloer. Die combinatie tussen leren op de schoolbanken en leren tussen de bedrijfsmuren, daar geloof ik in. Voka – KvK Limburg helpt ons enorm om een netwerk met bedrijven op te bouwen.”

Jong geleerd

Voor de promotie van STEM-opleidingen lanceerde Voka – KvK Limburg in samenwerking met nog andere partners de First Lego League. Die moet enerzijds jongeren enthousiast maken voor techniek en anderzijds hun technisch talent aanwakkeren.

“Op een speelse manier gaan kinderen aan de slag met wetenschap en techniek. Je ziet hun interesse erg groeien, ook bij meisjes. En dat is belangrijk, daar dit aspect vroeger amper aan bod kwam”, aldus Gysens.

Uitbouw UHasselt

Dat de provincie alle arbeidskrachten nodig heeft, zowel laag- als hooggeschoolden, hoeft geen betoog. Vooral als je weet dat bij die laatste groep het Limburgs aandeel in Vlaanderen het laagst is in jaren: 12,33%.

“Daarom blijven we vragen voor meer gespecialiseerde opleidingen hoger onderwijs, geënt op de noden van de speerpuntsectoren”, zegt Kris Claes, directeur belangenbehartiging & talent bij Voka – KvK Limburg. “Dit kan de drempel naar hoger onderwijs verlagen, de potentiële braindrain een halt toeroepen en zo een belangrijke rol spelen in de verdere economische ontwikkeling van de provincie. De UHasselt moet dan ook alle kansen krijgen om zichzelf kwantitatief én – vooral – kwalitatief uit te bouwen.”