De gemiddelde verzuimkost per werknemer wordt per jaar geschat op maar liefst 1.100 euro. Dat blijkt uit een bevraging van de controlegeneeskundige dienst Medilim en werkgeversorganisatie VKW Limburg. Na de analyse van de cijfers, hekelen de bedrijven, nog meer dan de financiële kost, het efficiëntieverlies dat met dit verzuim gepaard gaat.
De bevraging leert ook dat de economische crisis eerder zorgt voor een toename van het verzuim. Slechts 6% telt nu minder zieken, hoewel eerder zou verwacht worden dat de mensen die in laagconjunctuur vrezen voor hun job, zich doorgaans minder vaak ziek zouden melden. Terecht ziek of niet? Dat weten we niet, want 3 op de 10 bedrijven voert (nog) geen specifiek verzuimbeleid. “Opvallend is ook dat verzuim geen rol speelt bij de aanwerving van oudere werknemers,” zegt Koen Hendrix, directeur van Medilim. “Bedrijven ervaren niet dat oudere werknemers makkelijker of meer ziek zijn, zelfs integendeel.”
Bedienden krijgen minder vaak een controledokter op bezoek in vergelijking met arbeiders, zo blijkt. “36% van de bedrijven controleert zijn bedienden nooit, tegenover 17% voor arbeiders,” weet Hendrix. “26% van de bedrijven laat daarentegen bij elke afwezigheid van een arbeider een ziektecontrole uitvoeren, tegenover slechts 14% van de bedrijven bij bedienden.”
Andere opvallende vaststelling: de thuissituatie speelt duidelijk een rol bij verzuim. Een ziek kind in huis of een partner die vakantie heeft: het kunnen allemaal redenen zijn om iets zieker te zijn dan anders…