UNIZO VLAIO 6

Zes Limburgse starters in pole position voor 50.000 euro

Startende ondernemingen met een innovatief idee kunnen meedingen naar een mooie subsidie om hun bedrijfje een vliegende start te geven. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) selecteert over heel Vlaanderen de beste 75 projecten en stopt hen een cheque van maar liefst 50.000 euro toe. Zes van hen, stuk voor stuk knappe, veelbelovende ideeën, worden door Unizo Limburg meegenomen in een traject om de slaagkansen op de subsidie sterk te verhogen. Ook Vlaio zelf (Mieke Martens) biedt de kandidaat-winnaars een ondersteuningstraject aan. Een overzicht:

1. RealMedicalCommunications is een project dat wordt opgezet door verpleegkundige Hellen Tielemans. Ze studeert momenteel nog bij voor Master in Healthcare Engineering (UHasselt). De winnares van de Vlaamse Scriptieprijs heeft als businessidee om software op de markt te brengen die de communicatie tussen ambulanciers en het ziekenhuis moet optimaliseren. Het gaat om een gebruiksvriendelijke app die ervoor zorgt dat professionals hun werk efficiënter kunnen uitvoeren en bijgevolg patiënten beter en sneller worden geholpen. Als Hellen de subsidie binnenhaalt, kan het product versneld op de markt komen en kan ze starten met de uitbouw van een team.

2. Barkology is de naam van de start-up die juriste Ines Feytons op de wereld wil brengen. Haar tweede bedrijf, want in 2021 lanceerde ze al Barker & Bones, een merk voor leuke hondenitems en gezonde snacks. Met Barkology wil ze een platform bouwen om eigenaars van honden te motiveren om meer en gerichter activiteiten met hun viervoeter op te zetten. Zoals wandelen. Een soort Strava of Runkeeper voor honden, zeg maar. Ines wil door middel van gamification en een creditsysteem zorgen voor extra beleving en beloningen, zodat zowel baasje als hond staan te kwispelen om op pad te gaan.

3. Wijsr is het platform dat vader en zoon Van Daele in het leven roepen. Marc (58) en Seppe (24) zijn experts in software-ontwikkeling en passen dit toe op het leervermogen van studenten. Met hun algoritme kan perfect worden gemeten of leerlingen een achterstand, dan wel een voorsprong hebben bij de verwerking van bepaalde leerstof. Al die informatie wordt gebundeld en verwerkt door een platform, zodat extra en andere oefeningen de leerlingen naar het juiste niveau kunnen brengen. Technologie met grote educatieve meerwaarde, dus.

4. Boolean is een idee dat rijpt in het hoofd van Zonhovenaar Chris Briers. Hij gooit 15 jaar ervaring in software engineering voor machinebouwers en automatisering van gebouwen in de weegschaal om een gloednieuw product op de markt te brengen. Briers wil zijn bestaande dataplatform Boolytics uitbreiden met een toepassing om artificiële intelligentie op industriële processen, energietechnieken en gebouwautomatisering los te laten. Dit moet een enorme efficiëntiewinst opleveren. De steun van Vlaio moet onder meer dienen om een Proof of Concept te ontwikkelen.

5. Wonderwellness is een fictieve naam voor een innovatief (en voorlopig anoniem) project dat de wereld van de wellnesscentra grondig door elkaar moet schudden. De initiatiefnemer wil een processor ontwikkelen die op basis van artificiële intelligentie de beleving voor wellness-gebruikers naar een hoger niveau tilt. De technologie kan een koppeling maken tussen audio, video, temperatuur, geurverstuiving en andere zintuiglijke ervaringen, zodat er op maat een unieke ervaring wordt gecreëerd.

6. Simplex Concept, zo heeft Pieter Verheyen zijn businessidee gedoopt. De 64-jarige ondernemer heeft een systeem bedacht om hypermoderne en duurzame units te maken die dienen als extra werkkamer, poolhouse, woonkamer, enzovoort. Kenmerkend aan het bouwsysteem voor deze modulaire units is dat ze door ingewerkte zonnecellen in de eigen energie kunnen voorzien, en de materialen volledig herbruikt kunnen worden om andere vormen van units mee te construeren. De manier waarop de elementen worden verbonden, zorgt voor een supersnelle (de)montage en flexibiliteit.

Wie van deze 6 Limburgse starters met de premie aan de haal gaat, dat zal blijken in de tweede helft van juni als Vlaio de winnaars bekendmaakt. Tot dan gaat er keihard worden gewerkt aan de voorbereiding van de pitches en de verfijning van het businessidee. Intussen worden de vingers gekruist op een positieve uitkomst, niet in het minst omdat deze 6 starters samen minstens 80 nieuwe jobs willen creëren eens hun bedrijfje op kruissnelheid is… Good luck!