Geen echte grote verrassingen in de klassering van de nieuwe Top 500: met Aperam, Vynova, SKF en Mobis Parts bleef de top 4 qua omzet ongewijzigd. Op 5 en 6 speelden H.Essers en Power Tools haasje over. Met Cegeka op 7 (+2) en A&M Invest (Groep Delorge) op 8 (+3) noteerden we toch enkele mooie stijgers. Hasco (Groep Comfort Energy) en Actief Interim vervolledigen de top 10.
Samen met de 490 andere bedrijven uit de Top 500 realiseerden deze ondernemingen in 2020 een totale omzet van 34,06 miljard euro, wat 4,3% lager ligt dan in 2019. De omzet daalde het sterkste in de industrie (-9,8%). De dienstensector moest 2,7% inboeten. De handel en de bouw deden het daarentegen qua omzetcijfer wat beter dan het jaar voordien.
De totale tewerkstelling steeg met 2,8% (dankzij het systeem van de tijdelijke werkloosheid), maar de rendabiliteit en nettowinst gingen achteruit. Voor een aantal ondernemingen liepen de verliezen fors op (vooral in de industrie en handel), terwijl andere (vooral in de diensten en de bouw) wel goede zaken hebben gedaan.
Frank Schouteden van Deloitte becijferde bovendien dat niet alleen de winst is afgenomen, maar er ook minder dividenden werden uitgekeerd en de investeringen op een laag pitje stonden in 2020. “Het goede nieuws is dat de terugbetalingscapaciteit op niveau is gebleven, de liquiditeit lichtjes is toegenomen en de belastinggraad is gezakt”, weet Schouteden.
In de analyse van de cijfers merkt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput op dat het door de federale, Vlaamse en ook de provinciale maatregelen is dat de schade niet hoger is opgelopen. “Toch zijn het vooral de ondernemers zelf en hun medewerkers die zich bijzonder weerbaar hebben getoond in deze moeilijke periode, en zo een belangrijke steen hebben bijgedragen om overeind te blijven”, zegt Vandeput.
En de toekomst? Dat is nog een beetje koffiedik kijken. VKW-voorzitter Marc Meylaers merkt op dat het herstel in de post-coronaperiode zal afhangen van de mate waarin medewerkers worden gevonden en behouden. “Hoe we de resterende vacatures gaan invullen? Met de huidige werkzoekenden te activeren gaan we er niet geraken. Ik geloof meer in verdere automatisering en digitalisering, alsook in ‘nearshoring’, of het outsourcen van activiteiten aan ervaren buitenlandse krachten. Niet omdat die goedkoper zijn, wel omdat we gewoon niemand anders hebben en onze economie moet blijven draaien.”
En dus kunnen de wapens voor de War for Talent opnieuw vanonder het stof worden gehaald…