Het is de eerste keer dat Limburgse architecten beloond worden met een prijs voor het ontwerp van hun projecten. De nieuwe architectuurprijs werd uitgereikt in twee categorieën: residentieel en utiliteitsbouw. Op basis van pitches van de genomineerden selecteerde een vakkundige jury de winnaars. Tot slot werd er ook een project in de bloemetjes gezet door het brede publiek.
Architectuurprijzen
De architectuurprijs residentieel ging naar architect Hans Maes voor zijn opvallend onopvallende woning die op subtiele wijze de conventies in vraag stelt. De jury was onder de indruk van de manier waarop Maes bewijst maximaal wooncomfort te realiseren op een beperkte aantal vierkante meters. “Bouwgronden worden duurder en prijzen stijgen. Door de poëzie van alledaagse elementen zoals daglicht tot hun recht te laten komen, kan je ruimte creëren. Zo is er geen inkomhal maar wel een koertje met een boom dat je meteen tot in de keuken leidt”, vertelt Hans Maes trots.
Het poëtische aspect naar voren schuiven werd ook door de jury geapprecieerd waardoor Maes net naast de architectuurprijs utiliteitsbouw greep met zijn ontwerp van de afscheidsruimte van een begraafplaats. De winnaar van deze prijs is Ruben Braeken van B+ Architecten met de totaalrenovatie en herbestemming van de St-Albertusschool in Genk naar een multifunctioneel en cultureel buurtcentrum in de wijk Zwartberg. Het resultaat is een voorbeeld van hoe maatschappelijke relevantie niet ten koste hoeft te gaan van ontwerpkwaliteit en -plezier.
Op architectonisch vlak focust het ontwerp op de drie belangrijke pijlers van circulair bouwen: maximaal behoud en een ode aan het bestaande, maximale flexibiliteit in de toekomst en het aanbrengen van nieuwe aanpasbare modulaire constructies”, zegt Braeken. “Het is een van de eerste projecten die we als kantoor binnenhaalden in 2010. Gedurende tien jaar hebben we recentere maatschappelijke tendensen in het project kunnen verwerken tot het circulaire resultaat van vandaag.”
Het Beste Bouwteam
Na een jarenlange verkommering van het tenniscentrum in Bilzen, vond het stadsbestuur een groep van maar liefst 10 investeerders-ondernemers bereid om een gloednieuwe infrastructuur te bouwen. Architectenbureau FCS maakte de spectaculaire plannen voor zowel de sportinfrastructuur als de bijhorende brasserie met spectaculair terras. Door een positieve en constructieve houding is een prachtig project gerealiseerd binnen een strakke planning van zes maanden. “Ondertussen is Tennis Katteberg Bilzen een gevestigde waarde binnen de Limburgse tennis- en padelwereld en een hotspot om gezellig te vertoeven in Bilzen. FCS Architecten is enorm trots dat we aan dit collectieve succesverhaal hebben mogen meewerken”, vertelt Danny Windmolders van architectenbureau FCS.
Publieksprijs
Jeugdverblijfcentrum De Kalei in Dilsen-Stokkem van Contour Architecten mocht de publieksprijs in de wacht slepen. Het jeugdcentrum voor de Chirojeugd bevat vele architecturale kwaliteiten, zowel in zijn vormentaal als in zijn beleving met de groene omgeving. Het gebouw is opgebouwd uit drie betonnen ellipsen, zoals een klavertje drie, bekleed met houten balken die zorgen voor een efficiënt ruimtegebruik, energieverbruik en de integratie in de bosrijke omgeving.
BOUWUNIE Limburg kijkt alvast uit naar de volgende editie van de Limburgse Baksteenawards.
-
Telefoon
011 26 30 10 -
E-mail
limburg@bouwunie.be -
Website
https://bouwunielimburg.be/