wijnkasteel genoelselderen

Wijnbouw rijpt tot volwaardige economische sector

Er waren al een aantal gewaardeerde pareltjes zoals Aldeneyck, Genoelselderen (foto), Kitsberg, Hoenshof en Optimbulles. Daar komen spoedig een aantal Limburgse wijnhuizen bij. Uit de enorme belangstelling voor een studiedag over wijnbouw (nu vrijdag in Hasselt) blijkt dat de sector sterk in de lift zit. Bovendien is er bij de bestaande Limburgse wijnboeren een gevoelige professionalisering aan de gang.

Dat is onder meer te merken aan de toenemende wetenschappelijke studies over de specifieke eigenschappen van de Limburgse wijnbouw. “De professionele wijnbouwer heeft een grote behoefte aan betrouwbare informatie”, zegt Inge Moors, voorzitter van PC Fruit, dat mee de studiedag organiseert. “Het volstaat niet langer om te vertrekken vanuit boeken uit de klassieke wijnregio’s van Frankrijk, Italië, Australië of Duitsland en deze technieken simpelweg toe te passen op onze bodem. Deze trial-and-error-aanpak moet plaatsmaken voor wetenschappelijk onderbouwde studies en onderzoek, die concreet toepasbaar zijn in nieuwe wijnregio’s zoals in Limburg. Onze noordelijke wijnregio kent heel specifieke omstandigheden, zoals een vochtiger klimaat en minder licht, en verschilt zo van de droogte en typische plantenziektes uit de meer zuidelijke regio’s.”

Voor deze wetenschappelijke aanpak worden zogenaamde SALK-middelen voorzien. Overal ter wereld worden aanknopingspunten gezocht die nuttig zijn om onze lokale wijnbouw gericht te ondersteunen. “Net zoals wijnen per streek verschillen, hebben Limburgse wijnen een eigen pallet aan schakeringen”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van PC Fruit. “Ons klimaat geeft mogelijkheden voor aangename frisse zuren, die veel potentieel hebben. Onze mousserende wijnen bijvoorbeeld kenden hierdoor de afgelopen drie jaar een enorme opgang.”

In 2016 (productie 2015) ging België voor het eerst over de kaap van 1 miljoen flessen. Belgische wijnen duiken steeds meer op in verscheidene wijnconcours en slepen hier en daar al prijzen in de wacht. Bijna 25% van het Belgische wijnareaal situeert zich in de provincie Limburg en dit aandeel is nog steeds groeiende. Dit maakt Limburg tot dé wijnprovincie van België.