made in ondernemer van het jaar december 2020

Wie heeft er prijs? De laatste rechte lijn…

Wie verdient de zesde titel van Limburgse Ondernemer van het Jaar? Daar mag een onafhankelijke jury over beslissen... Made in Limburg, mede-organisator van deze verkiezing, volgt de zenuwslopende strijd op de voet. Volgende week maandag mag minister Crevits de laureaat bekendmaken!

De titel zegt het al: met de Limburgse Ondernemer van het Jaar gaan Het Belang van Limburg en Made in Limburg op zoek naar het bedrijf/ondernemer dat het best presteert ‘in het belang van Limburg’. Bij de eerste vier verkiezingen hield Deloitte in de cijferanalyse vooral rekening met de groei van de onderneming over de afgelopen vier jaar op verschillende vlakken. “Dat had zo zijn redenen”, legt juryvoorzitter, professor emeritus Herman Daems uit. “Deze ondernemersprijs is immers ontsproten uit de analyse van het SALK over de Limburgse economie. Daaruit bleek dat Limburg vooral nood had aan extra ondernemerschap, aan groeibedrijven.”

Andere tijden
Maar ondertussen heeft Limburg het gat met de rest van Vlaanderen ongeveer weten dicht fietsen. “En dus was het tijd om de formule aan te passen”, zegt Piet Pauwels, decaan Bedrijfseconomische Wetenschappen aan de UHasselt, en co-voorzitter van de jury. “Daarom zijn we ook rekening gaan houden met de actuele performantie van een bedrijf. Om het met een boutade te zeggen: een bedrijf dat duizend medewerkers telt, maar de afgelopen jaren slechts weinig gegroeid is, blijft uiteraard van groot belang voor Limburg.”

Het eigenlijke cijferwerk ligt in handen van David Derhaeg, partner van Deloitte Accountancy, en Hannes Poelmans, Senior Manager Audit van Deloitte. Zij rangschikken de vele Limburgse bedrijven op basis van drie grote parameters:
1. de huidige economische prestatie naar omzet, aantal werknemers, toegevoegde waarde en export
2. de absolute groei op deze vlakken van 2016 tot en met 2019
3. en de productiviteitsgroei in dezelfde periode.

“We doen daarvoor een beroep op twee databanken”, legt David Derhaeg uit. “Vooreerst de enkelvoudige jaarrekeningen van 2016 tot en met 2019 via de databank Belfirst. Om ook geconsolideerde prestaties te kunnen vergelijken (prestaties op groepsniveau) consulteren we de gegevens van de jongste VKW Top 500.”

Al dat cijferwerk levert uiteindelijk een ellenlange rangschikking op. Samen met de cijferspecialisten van Deloitte en professor Piet Pauwels, brengen de redacties van Made in Limburg en Het Belang van Limburg de top tien terug tot een shortlist van drie finalisten. En om daar uit de zesde Limburgse Ondernemer van het Jaar te kiezen, werd ook deze keer een uitgelezen groep van experten en Vlaamse ondernemers samengebracht. Zij spreken hun uiteindelijk oordeel uit nadat de drie finalisten tijdens een pitch zich mochten voorstellen.

De drie finalisten worden de komende dagen uitgebreid aan u voorgesteld. Tegelijk verneemt u ook wie de Starter van het Jaar is, en welke Limburgse ondernemer bekroond wordt met de Life Time Achievement Award. De uiteindelijke winnaar van de Limburgse Ondernemer van het Jaar wordt op maandag 7 december bekendgemaakt tijdens een digitaal evenement.

Wie is dan wel die eminente jury? We vermeldden reeds Herman Daems en Piet Pauwels. Zij krijgen het gezelschap van logistiek ondernemer en voormalig SALK-expert Rudi Roex (e-llis), partner David Derhaeg van Deloitte Accountancy, voormalig politica en directeur van de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen (Verso) Ingrid Lieten, en ondervoorzitter Robert Ceuppens van Mediahuis. En verder zetelen ook: HR-specialiste Conny Vandendriessche (onder meer House of HR, Accent Jobs), Marketing Director van Schoenen Torfs Lise Conix én Thomas Leysen, voorzitter van Mediahuis en gewezen voorzitter van onder meer KBC. Knopen doorhakken: dat gaan zij nu doen…