De instap van VCP in het kapitaal van Jaga Climate Designers betekent dat een nieuwe hoofdstuk aanbreekt voor het bekende Diepenbeekse bedrijf, met vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, de VS en Canada. Jaga heeft zich onder de vleugels van Jan Kriekels jr, de tweede generatie van het familiebedrijf, al decennialang gepositioneerd als een internationaal actieve pionier in ecologische oplossingen voor verwarming, ventilatie en koeling. Alles samen werken er ruim 400 mensen voor het bedrijf, goed voor een omzet van 90 miljoen euro.
Onder meer de radiatoren op lage watertemperatuur zijn één van de vele oplossingen die het bedrijf ontwikkelde. Jaga heeft ook altijd de nadruk gelegd op het design van zijn apparaten. Jaga mocht daarvoor ook al tal van prijzen in de kast zetten, zoals de Henry Van de Velde Award en de German Design Award voor 2025.
Meerderheid
De nieuwe aandeelhouder Vybros Capital Partners is een investeringsfonds dat het kapitaal van een 45-tal West-Vlaamse (gewezen) ondernemers en investeerders verzamelt, en op lange termijn investeert in andere veelbelovende bedrijven. De details van de financiële operatie zijn niet vrijgegeven, maar het was al bekend dat Jaga al enige tijd op zoek was naar een investeerder om het bedrijf verder te steunen op het beoogde groeipad.
“We hebben als bedrijf altijd ingezet op de broodnodige energietransitie, we hebben met VCP een ideale partner gevonden om die weg verder in te slaan”, zegt Jan Kriekels. “Dankzij de hulp van VCP zullen we nu een versnelling hoger kunnen schakelen om die transitie verder te zetten. Hun langetermijnvisie en waarden hebben de doorslag gegeven. Het feit dat we met hen overeenkwamen om ‘made in Belgium’ te blijven, was ook een belangrijk argument”, aldus Jan Kriekels.
Nieuwe CEO
Het huidig managementteam blijft aan boord bij Jaga, en wordt versterkt met Jan Battheu als nieuwe CEO. Ook voormalig CEO Jan Kriekels blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur en directeur innovatie & PR. “Jaga is voor mij meer dan een bedrijf”, zegt Kriekels. “Het is een ondernemingscultuur van gedreven mensen voor een betere wereld. Ons team van climate designers creëert oplossingen voor een beter binnenklimaat met respect voor het buitenklimaat.”
Samen met VCP heeft Jan Kriekels dus Jan Battheu als nieuwe CEO voor Jaga aangeduid. Hij noemt zichzelf een groeimanager en verdiende onder meer zijn strepen als voormalig CEO van de producent van verlichtingsapparatuur Delta Light Group in Moorsele (Wevelgem). In acht jaar tijd zorgde hij daar voor een verdubbeling van de omzet, het aantal medewerkers steeg in die periode van 350 tot 800. Battheu wordt ook minderheidsaandeelhouder van Jaga. Zijn eerste opdracht wordt om de organisatie bij Jaga klaar te maken voor de beoogde groei en de rentabiliteit te verstevigen. “We zullen dat doen met respect voor de sterke traditie bij Jaga voor innovatie en duurzaamheid”, zegt Jan Battheu. “Door te blijven investeren in onze mensen, technologie en internationale aanwezigheid, maken we Jaga klaar voor een nieuwe fase van groei. We zullen dus ook actief op zoek gaan naar nieuwe groeigebieden voor Jaga.”
The Sky is the Limit
Jan Kriekels jr (64) mag dan de gewezen CEO zijn van een belangrijk Limburgs bedrijf, dat opgericht werd door zijn vader Jan en oom Gaston Kriekels (vandaar Jaga), bij het brede publiek was hij toch vooral bekend van zijn passages in het tv-programma ‘The sky is the limit’ (Play4) en als jurylid van het tv-programma ‘Topstarter’.
Hij schoolde zichzelf in economie, filosofie, experimentele psychologie, marketing en antropologie, en zat niet om een stunt verlegen. Bij de nieuwjaarsreceptie van werkgeversorganisatie Voka Limburg, liet hij zich bijvoorbeeld opsluiten in een kooi, om aan te klagen op welke manier de ondernemers in ons land door allerlei regels aan banden worden gelegd.
Maar Kriekels is vooral een wereldwijd pionier in duurzaam ondernemen. Getuige daarvan zijn boek ‘Innovate or Die’ en zijn deelname aan het Amerikaans festival voor kunstenaars en creatievelingen Burning Man in 2006. Als art director van de Uchronia Community liet hij daar samen met kunstenaar Arne Quinze een kunstwerk van 150 kilometer hout bouwen.