tectum zuhal

Wereldprimeur uit Genk: tweedehands-dak

Het Genkse familiebedrijf Tectum heeft zopas een dakrenovatie uitgevoerd die geldt als het eerste, volledige, circulaire plat dak van de wereld. Dankzij de gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige dak worden gedemonteerd en hergebruikt. Een 'tweedehands-dak' dat ongetwijfeld navolging zal vinden elders in de wereld.

De familie Biesmans wil met hun Tectum Group pionier zijn in de vraag naar een 100% circulair, demontabel en herbruikbaar dak. Er worden dan ook volop experimenten uitgevoerd om deze doelstellingen te realiseren. Op de site van Retail Estates in Kampenhout werd zopas een testcase met succes afgerond. In aanwezigheid van minister Zuhal Demir kon het eerste circulair plat dak van België, zeg maar van de wereld zelfs, worden ingehuldigd.

“Met dit project bewijzen onze ondernemers nog maar eens dat technologie en innovatie ons de weg wijzen naar een duurzame economie en een leefbaar Vlaanderen”, zei minister Demir. “Ik kan daar alleen maar fier op zijn. Ik ben blij dat ook onze bouwbedrijven streven naar een efficiënt en effectief gebruik van hulpbronnen. Dat is immers de essentie van circulair bouwen.”

Meer concreet bestaat de oplossing van Tectum erin dat er geen verlijmde (EPDM) of gevlamlaste (bitumen) systemen meer worden uitgevoerd die als restfractie een ‘verkleefde koek’ opleveren die nog alleen goed is voor de verbrandingsoven.

Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd Innovatie, legt uit: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar het circulaire dak dat demonteerbaar en dus gewoon opnieuw herbruikbaar is, met liefst een tweede leven als dak! Daarbij beschadig je de materialen niet en kun je het waterdichtingsmembraan er in zijn geheel afnemen. Dat impliceert dat je nergens lijm gebruikt. Het waterdichtingsmembraan is als folie recupereerbaar en ook de opkanten worden niet verlijmd. In de kim gaan we de waterdichtingsfolie vastklikken. Dit gepatenteerde systeem gaven wij de naam Certefix. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak, opnieuw met een gepatenteerd systeem. De ontwikkeling ervan deden wij in samenwerking met onze partner Claerhout Aluminium.”

Herbruiken versus recycleren

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak”, zegt Rudy Evens, CEO van Tectum Group. “We geven het dak een tweede leven. Het membraan wordt gerecupereerd, en dus niet gerecycleerd tot een andere toepassing. Recyclage van EPDM-resten tot een nieuw product: dat deden we al, meer bepaald tot daktegels. Maar deze innovatie gaat veel verder en betekent echt een grote stap inzake circulariteit in de bouwsector.”

Filip Biesmans besluit: “Onze R&D-afdeling blijft intussen op volle toeren draaien en inzetten op de volledige dak- én gevelrenovatie. Samen met andere stakeholders blijven we zoeken naar de juiste oplossingen inzake isolatie, dampscherm en primers zonder solventen. We gaan ervoor!”