Paardencentrum Via Nova in Bree zorgde zopas voor een wereldprimeur in de dierengeneeskunde. Voor het eerst werd een paard geopereerd door gebruik te maken van augmented reality. De innovatieve aanpak van het nagelnieuwe centrum wekt veel belangstelling op. Zo liepen er afgelopen weekend ruim 1.500 mensen langs voor een bezoekje.
Via Nova opende de deuren in april, maar nu pas worden pers, genodigden en het grote publiek met mondjesmaat uitgenodigd om kennis te maken. Afgelopen weekend werd het centrum nog platgelopen. De interesse gaat vooral uit naar de innovatieve toepassingen die bij Via Nova worden ontwikkeld en getest.
“Zo maken we gebruik van een 3D-bril, waarbij we hologrammen van een botscan tijdens een chirurgische ingreep kunnen projecteren op de bril van de chirurg”, zegt Jan Spaas, die samen met Marc Suls Via Nova heeft opgericht. “Hierdoor kunnen we heel nauwkeurig te werk gaan. Het is, naast diagnostiek, de tweede pijler van Via Nova.”
Afgelopen woensdag voerde Carmelo Magri voor het eerst een operatie uit met behulp van deze augmented reality. Een wereldprimeur in de dierengeneeskunde. De patiënt was een veulen van vier maanden oud met tandprobleem, dat enkel operatief kon worden opgelost.
“Het heeft veel weg van een computerspel, maar het is bittere ernst”, zegt chirurg Carmelo Magri van Via Nova. “Gewoon door met mijn handen te bewegen kon ik het hoofd van het paard langs alle kanten op mijn bril bekijken. Dat is een heel groot voordeel. Het hologram dat ik zag was gebaseerd op de CT-scan die net voor de operatie genomen werd. Daardoor kon ik uiterst precies te werk gaan. Dat was nodig, want de tand die verwijderd moest worden zat dicht bij de hersenen. Dankzij deze technologie kon ik nog beter die situatie inschatten.”
Dankzij een livestream konden andere dokters de operatie vanop afstand volgen en (al dan niet) hun advies geven. “Hologrammen die worden geïncorporeerd in digitale beeldvorming, is de toekomst”, besluiten Spaas en Suls.