baldewijns lisens

“We staan met onze rug tegen de muur”

Na veel aandringen wil de familie Baldewijns van het gelijknamige grondverzetbedrijf dan toch hun verhaal kwijt over de gecontesteerde plannen van hun nieuwe vestiging in Stokrooie. “We wilden niet reageren omdat we niet wilden meegaan in een actie-reactie-opbod”, zegt Steven Lysens, CEO van het bedrijf. “Maar we moeten wel. We staan met de rug tegen de muur. Als er een aanvaardbaar alternatief is voor onze locatie, dan nemen wij dat met twee handen vast.”

Het grondverzetbedrijf Baldewijns werd in 1984 in de Hasseltse deelgemeente Stokrooie opgericht door het echtpaar Josette Baldewijns en Valère Lisens. Sinds een aantal jaren heeft zoon Steven Lysens als zaakvoerder de fakkel van zijn ouders overgenomen.
In al die jaren heeft Baldewijns binnen de bouwsector een uitstekende reputatie opgebouwd. “Dat komt omdat wij er niet voor terugschrikken om ook de moeilijkere opdrachten aan te nemen, zoals werken met een zeer strak tijdschema, of uitdagende werken. Onze medewerkers kijken niet op een uurtje meer of minder”, zegt Steven Lysens. “Dat heeft ook gezorgd voor de gestage groei van ons bedrijf. Op dit moment tellen wij 55 medewerkers.” Dankzij die goede reputatie wist Steven Lysens in 2015 de prijs ‘Jonge aannemer van het jaar’ van de Confederatie Bouw in de wacht te slepen.

Lijdensverhaal
Het lijdensverhaal van Baldewijns op vlak van een geschikte locatie is ondertussen genoegzaam bekend. Omwille van de groei kocht Baldewijns eerst een stuk kmo-grond aan de Veldstraat in Kuringen, waar op dat moment enkel de plantenzaak Thomas, toen met eigen kweekserre, aanwezig was. Maar ook daar werd de ruimte door het succes van het bedrijf te klein. Daarna wist Baldewijns een stuk industriegrond te kopen van Van Helmont in Stokrooie, vlakbij het Albertkanaal, waar nu ook bouwmaterialenhandel Gedimat is gevestigd. Baldewijns bracht er zijn puinverwerkingsinstallatie en betoncentrale onder, terwijl de kantoren in Kuringen bleven. “De nabijheid van de waterweg is cruciaal voor ons”, zegt Steven Lysens. “Via het kanaal vervoeren wij een groot deel puin en grond. Daarmee houden we heel wat vrachtwagens van de weg.”

Een aantal buren in Stokrooie trok echter tot twee keer toe naar de Raad van State, die telkens de afgeleverde milieuvergunning schorste. Met als gevolg dat Baldewijns moet sluiten op 10 juli, tenzij de administratie van Vlaams minister Joke Schauvliege zich voor een derde keer door de aanvraag voor een milieuvergunning wil worstelen. Steven Lysens en Josette Baldewijns ontkennen niet dat de exploitatie aan het Kanaal voor overlast zorgt. “Wij wonen immers ook zelf in Stokrooie en beseffen ook dat dit geen ideale oplossing is. Maar wij hebben geen keuze omdat onze meeste werven – zoals Mediahuis, Quartier Bleu, de sluis van Godsheide, Kuringen – in de buurt van Hasselt liggen en de nabijheid van het Albertkanaal essentieel is voor duurzaam transport. We kunnen onze vrachtwagens toch moeilijk door een groot deel dorpskernen laten rijden”, zegt Steven Lysens.

“Wij hebben minutieus alle aanwijzingen van de Milieu-inspectie opgevolgd, met wie we een zeer gedetailleerd stappenplan hadden uitgewerkt”, voegt Josette Baldewijns er aan toe. “Wij hebben gezorgd voor aarden schuttingswallen met specifieke aanplanting, en sproei-installaties om stofhinder tegen te gaan. We laten de wegen wekelijks borstelen om de aarde te verwijderen. We laten vrachtwagens zoveel mogelijk ’s avonds nog laden, zodat we daarmee ’s morgens geen geluidshinder veroorzaken. Daar hebben we ook geen enkele moeite mee. We zouden graag bijkomend investeren in verharding van het terrein en wielwasinstallaties, om zo de overlast nog te verminderen. Maar we kunnen dat niet doen zolang we geen zekerheid hebben dat we hier kunnen blijven. We staan nu met de rug tegen de muur. Ook onze medewerkers moeten dagelijks met die onzekerheid omgaan.”

Genk
De familie Baldewijns zocht voor de aanhoudende vergunningsproblemen onder meer steun bij de werkgeversorganisaties Unizo en VKW Limburg. “We zijn immers ten einde raad. We hebben het Agentschap Ondernemen laten zoeken naar een andere geschikte locatie. Er was een goed alternatief in Genk, ook aan het Albertkanaal, maar ook daar zijn we met ons hoofd tegen de muur gebotst”, zegt Steven Lysens. “Als er een aanvaardbaar alternatief is, zullen we dat met twee handen vastpakken.”

De buurtbewoners zullen het graag horen. Josette Baldewijns: “We hebben destijds een informatieavond georganiseerd, maar een aantal buurtbewoners heeft daar niet op gewacht om in actie te schieten en een petitie te organiseren. Blijkbaar wilden ze onze kant van het verhaal niet horen. Wij zijn geen ondernemers die zich niks aantrekken van voorschriften, wetten of voorwaarden. Nogmaals, wij hebben elke voorwaarde voor de vergunning zeer nauwgezet opgevolgd. Tijdens de Open Bedrijvendag in 2014 hebben we de deuren van ons bedrijf voor iedereen opengezet. Ondanks het minder goede weer hebben we toen 2.000 mensen mogen ontvangen, onder wie heel wat buren. Dat heeft ons wel deugd gedaan. Maar nu zitten we vast…”