“De dalende impact van de energie-en grondstoffenprijzen zorgt voor wat herwonnen vertrouwen bij onze Limburgse exporteurs, maar van een hoerastemming kunnen we helaas nog niet spreken”, stelt Christine Thonnon, manager Internationalisatie van Voka Limburg. “Transportkosten, geopolitieke spanningen en wettelijke verplichtingen blijven een rem op de internationale groei zetten. Daarom moeten de nog hangende handelsakkoorden worden afgehandeld, moet de interne markt in Europa worden versterkt en moeten we streven naar eerlijke concurrentie via een assertief handelsbeleid.”
Maar desondanks lijkt het vertrouwen in de Limburgse verre export met mondjesmaat terug te keren. Dat blijkt uit de cijfers van de verre export. Zo exporteerden Limburgse bedrijven de eerste zes maanden van dit jaar voor 551 miljoen aan goederen buiten de Europese Unie. Dat is vier procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
“Dat heeft onder meer te maken met een gedaalde impact van de energie- en grondstoffenprijzen”, legt Christine Thonnon uit. “Vooral in Azië en Noord-Amerika worden meer goederen uit Limburgse bedrijven aangekocht. Het toont aan dat onze bedrijven meer bezig zijn met risicospreiding en het aanboren van alternatieve markten om een antwoord te bieden op de onzekere internationale context door geopolitieke spanningen.”
Turkije boven!
In de 10 topbestemmingen voor verre export voert Turkije de lijst aan, gevolgd door China. De uitvoerproducten vanuit Limburg zijn divers. Het gaat vooral om chemie, transportmiddelen, machines, bier, voeding en industriële toepassingen. Door de oorlog in Oekraïne zien Limburgse exportbedrijven Rusland als topbestemming volledig wegvallen, terwijl het Midden-Oosten, met landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, aan belang toeneemt.