De hoge energie- en loonkosten gekoppeld met de grondstoffenproblematiek zorgden voor economische ongerustheid, en die sloeg ook onze starters het afgelopen jaar om het hart. Gevolg: -4,1%. De ommekeer heeft te maken met het coronavirus, dat er in 2021 nog voor zorgde dat veel Limburgers een eigen bedrijf zijn gestart. “Maar nu heerst er onzekerheid zorgde, waardoor velen de stap net niet durven zetten”, verklaart Ellen Olislagers van Voka Limburg de cijfers. “Limburg is geen uitzondering in Vlaanderen, want ook in andere provincies daalde het aantal start-ups.”
“Helaas moeten we wel vaststellen dat onze provincie het laagste aantal starters registreert”, vult Johann Leten aan. “En dat is alarmerend, want we hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit nodig. Vers ondernemersbloed is noodzakelijk om mee te dragen aan de welvaart in Limburg. Een inhaalbeweging is daarom meer dan een must. Want je moet weten dat onze start-ups sinds 2015 goed waren voor meer dan 15.000 gecreëerde jobs, dat komt overeen met vijf procent van de totale tewerkstelling in onze provincie. Die extra zuurstof is dus nodig.”
ZUUVR
Een mooi voorbeeld van de diversiteit binnen het Limburgse starterslandschap is het bedrijf ZUUVR. De onderneming uit Paal-Beringen bouwt en ontwikkelt ecologische oplossingen voor zwembaden. Ontstaan in 2021 als spin-off van een algemeen tuinbouwbedrijf, wil ZUUVR de zwembadsector hervormen en klaarmaken voor de (ecologische) uitdagingen van de toekomst. Eigenaar Hans Ollevier vertelt: “Het afgelopen jaar was positief voor ons, terwijl de sector wel zware klappen kreeg. Onze omzet steeg met 20%, onze winst is verdrievoudigd en de orderboekjes zitten goed gevuld. We plannen daarom om vier extra mensen aan te nemen en op te schalen. Zo gaan we in 2023 aan de slag in Nederland, Wallonië en Luxemburg.”
Maar toch… “Uiteraard voelen wij ook dat mensen voorzichtiger worden. Ook bij ons stijgen de prijzen van alle grondstoffen en wordt alles duurder. Gelukkig zijn onze oplossingen ook ideaal voor het ombouwen van bestaande traditionele (groot verbruikende) zwembaden. Zowel in de private als de publieke sector zijn er dus nog veel zwembaden die niet ZUUVR zijn. Dat biedt dus veel opportuniteiten voor de toekomst”, besluit Hans Ollevier.