Wat heeft Frederik Jacobs geleerd van Bas van de Kreeke?

Jonge Managers & Wijze Mentoren. Onder die titel heeft VKW Limburg de afgelopen 8 maanden 12 jonge Limburgse ondernemers gekoppeld aan 12 door de wol geverfde bedrijfsleiders. De duo’s kwamen regelmatig samen, waarbij de jonge wolven nuttige tips kregen van de ervaren rotten. Gezien de positieve reacties, was deze formule erg succesvol. Ook in andere projecten wordt deze 1 op 1 benadering van ervaringsuitwisseling toegepast. Made in Limburg pikte er 5 duo’s uit, en legde zowel de ervaren mentoren als de ‘mentees’ (de jonge ondernemers) 6 vragen voor. De hele week brengen we telkens 1 portret van ieder duo. Frederik Jacobs (Jacobs Interieur uit Bree) en Bas van de Kreeke (aannemer Van de Kreeke) bijten de spits af.

Frederik Jacobs, Jonge Ondernemer:

1) Waarom wou je meedoen aan het programma? Op welke domeinen wou je (bij aanvang) iets bijleren van je mentor?

Frederik Jacobs: “Elke ervaring die je kan opdoen als manager/ondernemer moet je nemen. Zeker als je de unieke kans krijgt om met een ervaren manager in contact te treden. Deelname aan dit programma was voor mij vanzelfsprekend. Zo een kans kan je gewoon niet afslaan. Bij aanvang van het project heb ik drie doelstellingen aangebracht die ik graag wilde bespreken tijdens onze bijeenkomsten: interne organisatie (planning, uitvoering), managementskills en work-life balance.”

2) Hoe verliep de kennismaking? Was er meteen verbondenheid merkbaar?

“Bij de ‘speeddate’ (kennismaking met alle mogelijke mentoren) was het heel moeilijk om een keuze te maken, we moesten uit 12 mentoren een top-12 lijstje doorgeven. Voor mij was er een verbondenheid merkbaar met Bas aangezien wij ook wel dezelfde mensen hadden waar we naar opkeken. Het feit dat hij een bouwonderneming leidt was voor mij zeker een pluspunt, omdat wij bij Jacobs Interieur ook met dezelfde uitdagingen zitten (personeelsbeleid , loonslast, enz…) . Ik had hem dan ook als nr. 1 op mijn lijstje gezet. Nadat bekend was geraakt dat ik Bas als mentor kreeg, heb ik hem nog dezelfde dag een mailtje gestuurd voor een afspraak bij ons op het bedrijf. Daar heb ik hem rondgeleid en hebben we een gesprek gehad van anderhalf uur. Dit gesprek was voor mij als een soort thuiskomen. Ik had het gevoel dat hij mij begreep en dat ik hem alles kon toevertrouwen.”

3) Welke thema’s zijn er aan bod gekomen? Zijn er gaandeweg nieuwe items op de agenda geraakt?

“De thema’s die bij ons aan bod zijn gekomen waren degene die ik vooropgesteld had. Gaanderweg is er nog één thema bijgekomen en dat was overdracht. Ik heb het geluk dat ik het bedrijf van mijn vader mag verderzetten, maar hier komt ook heel veel bij kijken. Bij overdracht zijn er bepaalde dingen die je niet zomaar met iedereen kan bespreken. Bas heeft mij hierbij schitterend geholpen.”

Frederik Jacobs4) Hoe verliepen de contactmomenten concreet?

“Wij hebben op verschillende plaatsen contactmomenten ingelast. Sowieso prikten wij na elke afspraak een vervolgafspraak. Dit was op verschillende locaties, bij hem op het bedrijf , bij mij, of in één of andere brasserie. We probeerden altijd een middenweg te vinden qua afstand. Het was zeker geen stijve bedoening. Het aantal keren dat we hebben afgesproken, ken ik niet vanbuiten, maar ze waren zeker genoeg. Ik kon hem trouwens altijd contacteren.”

5) Wat is de beste tip die je op zak hebt gestoken?

“Ik heb verschillende tips gehad, maar de belangrijkste tip heb ik niet zo zeer gekregen, maar gezien. Bas kan ontzettend rustig blijven en heel goed luisteren. Ik probeer daar een voorbeeld aan te nemen.”

6) Plan je een soortgelijk vervolgtraject, waarbij je om raad zal vragen van ervaren bedrijfsleiders?

“Sowieso doen mijn vader en ik soms beroep op externe consultants al dan niet bedrijfsleiders. Maar wat de band met Bas betreft is die eindeloos. Ik weet dat ik hem altijd kan bellen. Wat ik ook ontzettend mooi vind, is dat Bas dit puur uit passie heeft gedaan. Bas leidt een organisatie van 120 mensen en toch vond hij de tijd om op regelmatige basis met mij af te spreken. Ik kan hem daarvoor ook alleen maar ontzettend dankbaar voor zijn.”


Bas van de Kreeke, Wijze Mentor:

1) Waarom heb je ja gezegd toen de vraag er kwam om als mentor te fungeren?

Bas van de Kreeke: “Ik heb zelf gedurende vele jaren een mentor gehad en heb dit steeds als heel verrijkend en ondersteunend ervaren. Ik ben nog niet zo oud, maar heb ondertussen al de nodige ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en wil dit graag delen met jonge managers. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de mentees.”

2) Neem je deze rol ook dagdagelijks op in het bedrijf, m.n. naar eigen medewerkers, familiale opvolgers,…

“Ik probeer dit in mijn dagdagelijkse rol inderdaad ook op te pakken. Vaak is dit toch meer coachen, begeleiden in een specifieke situatie dan echt mentorship. Ik ben van mening dat een echte mentor best niet te kort bij de dagdagelijkse praktijk van de mentee staat. Afstand en een andere invalshoek zijn verrijkender.”

3) Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een high-potential ondernemer, zoals jij er één begeleid hebt? Wat kunnen ze doorgaans goed, en waar wringt het schoentje?

“Mijn mentee is heel gedreven en heeft een goed strategisch inzicht. Hij weet waar hij naar toe wil met zijn bedrijf. De valkuil is volgens mij dat hij te snel wil gaan, te ongeduldig is en hierdoor draagvlak binnen zijn organisatie verliest.”

wijze Bas van de Kreeke4) Verliepen de contactmomenten zoals je zelf had gedacht? Welke aspecten zijn er meer of minder aan bod gekomen?

“De contactmomenten verliepen zeer vlot. Mijn mentee heeft me een uitgebreide introductie gegeven over zijn bedrijf en ik heb hetzelfde gedaan over mijn bedrijf. Dit was een goed vertrekpunt om vertrouwen op te bouwen en inzicht te krijgen in de doelen, die mijn mentee had. We kunnen zeer open en gemakkelijk met elkaar praten. Er heerst steeds een informele sfeer en er is wederzijds vertrouwen. We hebben vooral gefocused op de bedrijfsaspecten. Wellicht hadden we wat dieper op de privé-situatie en ook de work-life balance kunnen ingaan. Hier had mijn mentee wel behoefte aan, maar ik heb zelf moeite om daar een goede balans in te vinden. Vandaar dat ik dit een beetje uit de weg ben gegaan.”

5) Heb je zelf iets opgestoken van de jonge manager?

“Ik heb geleerd te klankborden zonder daadwerkelijk in te grijpen in het proces. Hier jeukte mijn handen, maar ik heb leren zwijgen, luisteren, analyseren en dan gestructureerd feedback geven. Mijn mentee is heel gedreven en is veel meer marketing-gericht dan ikzelf. Hij is gefocused op de details van bijvoorbeeld een website. Op dit vlak heb ik van hem bijgeleerd.”

6) Denk je ook in de toekomst via een soortgelijke formule je kennis en ervaring verder te delen met jongere ondernemers?

“Ik werk heel graag met jonge, ambitieuze mensen. Ik begeleid een aantal thesisstudenten per jaar en ga zo nu en dan eens lunchen met jonge ondernemers uit mijn kennissenkring. Deze ontmoetingen geven mij energie! Ik ga dit in de toekomst dus zeker verder blijven doen.”