Om straks zelf de juiste keuze voor een job te kunnen maken, interviewden de leerlingen van KA Campus Tichelrij in Sint-Truiden een 50-tal 45-plussers met de vraag waarom zij hun job graag doen (of deden) en waarom niet. De antwoorden werden gebundeld in een boek, zodat ook andere mensen die op een kruispunt in hun carrière staan, hier inspiratie uit kunnen putten.
“Uit de antwoorden van de 45-plussers blijkt dat sommigen hun jobkeuze betreuren en mijmeren over gemiste kansen,” zegt directrice Nadine Libens van KA Campus Tichelrij. “Voor anderen is hun job dan weer de verwezelijking van een droom. Toch zegt 84 procent met passie voor het vak te werken of gewerkt te hebben.” Deze ‘gelukkigen’ zijn of waren vooral actief in een vrij beroep, in overheidsfuncties, als zelfstandige of als arbeider.
“De belangrijkste reden die zij aanhaalden voor hun passie op het werk, is de appreciatie voor hun werk die ze krijgen van klanten, collega’s of hun oversten”, weet de directrice. “Daarnaast zijn ook de werksfeer en de kansen om zich bij te scholen en dus extra ervaringen op te doen, belangrijk”. In het onderzoek gaven mensen met een hoger diploma aan vaker aan gelukkig te zijn in hun job.
Een minderheid van de respondenten was niet gepassioneerd door het vak. “Dit is te wijten aan een gedwongen beroepskeuze door de ouders, vooral bij arbeiders”, vertelt Nadine Libens. “Maar ook door te werken uit financiële noodzaak, onvoldoende scholing en de zware fysieke belasting van sommige jobs, maakt het werk soms minder interessant.”