zonnepark truckstop

Vroege investeerders verbolgen over intrekken miljardensubsidie

De Vlaamse regering heeft beslist dat een 200-tal investeerders in grote zonnepaneleninstallaties, zo'n 1,2 miljard euro minder zullen krijgen dan is voorzien in hun contracten. De opbrengst van eerder toegekende groenestroomcertificaten wordt drastisch teruggeschroefd. In Limburg betekent dat een verlies van ettelijke miljoenen voor bedrijven als Group Machiels, H.Essers of Group Bruno. VKW Limburg is razend: "Contractbreuk! Bedrijven zijn de schietschijf!", aldus Ruben Lemmens.

De komende jaren zal er ongeveer 1,2 miljard euro minder aan groenestroomcertificaten worden uitbetaald aan grote investeerders in zonnepaneelinstallaties. “Ze waren overgesubsidieerd en hebben hun investering al heel goed terugverdiend”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “De factuur van alleenstaanden, gezinnen en ondernemers mag geen jackpot zijn voor de oversubsidiëring van een handvol grote zonnepaneelinstallaties. Dit gaat om rechtvaardigheid. Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, is mensen blaasjes maken. Daarom gaan wij de centen voor het eerst halen waar ze te vinden zijn: bij de overgesubsisideerde grote zonnepaneelinstallaties van voor 2013. Investeerders van die periode hebben -voornamelijk dankzij te hoge subsidies- rendementen op hun investering gekregen tot 20%, en met financiële hefbomen is het rendement op hun geïnvesteerde middelen zelfs nog een pak hoger.”

De Vlaamse regering schat het juridisch haalbaar dat de subsidies van ongeveer 1.200 installaties kunnen afgetopt worden. Ze zijn eigendom van een 200-tal investeerders. Het is algemeen gekend dat een aantal grote spelers in Limburg van het toenmalige aanbod gebruik gemaakt hebben om grote zonneparken aan te leggen en de maximale subsidies hiervoor aan te vragen. Onder meer Group Machiels, H.Essers en Group Bruno zijn Limburgse bedrijven die voor 2013 al erg grote installaties hebben aangelegd. Zij dreigen dus vele miljoenen aan toegekende subsidies te verliezen.

Uiteraard reageren de bedrijven vol onbegrip op de regeringsbeslissing. Ze maken zich op voor een juridische strijd aangezien de contracten die destijds werden afgesloten, volgens hen waterdicht zijn. Er wordt bovendien gewezen op de leningen die nog steeds bij de banken lopen voor de afbetaling van deze installaties. De financiering is immers berekend op basis van de beloofde subsidies, waardoor het alle schijn heeft dat ook de banken zich in dit juridisch kluwen zullen mengen.

“Bedrijven zijn doelwit van Robin Hood…”
VKW Limburg reageert ontzet op de beslissing: “De Vlaamse regering wil blijkbaar graag ook een pluim op haar hoed zetten om aan te tonen hoe zij het probleem van de hoge energiefactuur kan wegtoveren (met welgeteld 37 euro per gezin),” stelt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens. “De Robin Hood-hoed past de Vlaamse Regering en minister Demir blijkbaar goed en bedrijven lijken daarbij te figureren als het gemakkelijke doelwit. Net die bedrijven die destijds de Vlaamse Regering als eerste te hulp schoten in haar streven om duurzame energieproductie in Vlaanderen te doen doorbreken, worden hiermee nu in de rug geschoten.”

“Contractbreuk”

En Lemmens is op dreef: “Zo mogelijk erger nog is de vertrouwensbreuk waartoe dit zal leiden. Hoe kunnen onze bedrijven deze Vlaamse Regering nog vertrouwen? Hoe wil men bedrijven nog stimuleren om beleidsdoelstellingen na te streven als men zonder boe of ba beloftes breekt, afspraken niet nakomt en de spelregels tijdens de wedstrijd verandert. Wanneer pionierswerk, ondernemerschap en winstgevendheid worden afgestraft? Met dit soort contractbreuk waagt men zich bovendien nodeloos in een juridisch moeras.”

“Jacht is geopend”

“Trouwens: welke maatregelen gaat de Vlaamse Regering nemen om onze KMO’s en bedrijven, die vandaag kreunen onder de gigantisch oplopende prijzen voor energie en andere grondstoffen, te helpen? De federale en Vlaamse Regering hebben zeer noodzakelijke en gewaardeerde inspanningen geleverd om onder meer de bedrijven de schok van de coronacrisis te helpen opvangen en hen aan te sporen de tewerkstelling te blijven verzekeren. Maar de financiële krater die de pandemie en alle andere coronamaatregelen hebben veroorzaakt leek bijzaak. We uitten eerder al de vrees dat dit zou leiden tot meer en hogere belastingen en andere manieren om juist de bedrijven als makkelijke doelwit in het vizier te nemen. Bedrijven die dankzij grote inspanningen ervoor zorgden dat onze welvaart in deze crisis toch op peil bleef. Op onze jaarvergadering in september luidde niet voor niets de vraag ‘Who’s gonna pay the bill?’. Blijkbaar is de jacht helaas geopend…”, aldus nog Ruben Lemmens.