CIAGO wil volledig complementair zijn met bestaande structuren en expertises. Het centrum wil bedrijven maximaal de weg wijzen naar kennisinstellingen en andere actoren om zo innovatie en initiatieven met een economisch tastbaar vervolg, te helpen realiseren. De rol van CIAGO is faciliterend en wordt op dit moment niet ingevuld door een bestaande speler in Vlaanderen. “CIAGO wil de aanjager, inspirator en trekker zijn van nieuwe ideeën van bedrijvigheid in de Provincie Limburg, gaande van food tot het ruimere begrip food-tech,” aldus Inge Moors.
Nicolas Deswaef, is de coöridnator van CIAGO: “De term ‘food’ is op zich heel breed en omvat naast voeding, ook dranken. We focussen daarbij op kwaliteitsproducten van Limburgse bodem, die kunnen vermarkt worden in zowel de lokale, korte keten als in de nationale retail en foodservice, als zelfs internationaal.”
Een bijzondere focus ligt op de food-tech, die wordt omschreven als innovatie in de voedingssector door middel van technologie. En dit in alle aspecten van de keten: van in de boerderij tot in de afvalbak van de consument.
“De creatie van een duurzamer ecosysteem is de bedoeling”, zegt Nicolas Deswaef.
60% van fruitproductie, amper 14% van verwerking
Met CIAGO wil het Limburgse provinciebestuur de voedingssector stimuleren. “Onze provincie kent een sterke vertegenwoordiging van verschillende landbouwsectoren zoals fruitteelt, akkerbouw en veeteelt, de zogenaamde primaire sector. Echter, voor bedrijven in het ruimere ‘agrobusinesscomplex’, zoals de verwerking van de grondstoffen, is er nog heel wat potentieel dat onderbenut blijft. Terwijl bijvoorbeeld 60% van de Vlaamse productie voor fruitteelt in de regio Haspengouw is gelegen, stellen we vast dat het Limburgs aandeel in de verwerking van groenten en fruit slechts 14% bedraagt… Hier missen we dus een belangrijk economisch potentieel, en dat tij willen we keren”, aldus gedeputeerde Inge Moors.