De Limburgse ondernemers zijn eindelijk iets positiever ingesteld over de evolutie van de economische conjunctuur. Uit de kwartaalbevraging van Unizo-Limburg en VKW Limburg blijkt dat het ondernemersvertrouwen in het algemeen toeneemt, hoewel de meerderheid toch nog negatief gestemd blijft. Er wordt enerzijds veel verwacht van stijgende exportmogelijkheden, terwijl anderzijds de nakende sluiting van Ford Genk de bezorgdheid aanwakkert.
De vooruitzichten zijn volgens de ondervraagde bedrijfsleiders beter dan in de voorbije kwartalen. Het indexcijfer van de POL (Polsslag Ondernemend Limburg) stijgt van -9,9 naar -5,2, de hoogste notering in 2 jaar tijd. Toch is de groep van ondernemers die in een achteruitgang gelooft, nog steeds groter dan de believers van herstel (vandaar het negatieve cijfer). Indicatoren als de omzetevolutie, investeringen en tewerkstelling dalen ten opzichte van de verwachtingen in het vierde kwartaal van 2013. Alle hoop is gericht op een verbetering van de export. Het is daardoor dat het globale sentiment iets positiever wordt bij de Limburgse ondernemers.
Bouw baalt
De prognoses zijn ingegeven door de betere resultaten in de laatste maanden van vorig jaar. Toen tekenden de bedrijven een positieve ontwikkeling op qua omzet, exportprestaties en investeringen. Een vergelijking per sector wijst uit dat zowel de detailhandel, productiebedrijven, groothandel als diensten het de afgelopen maanden goed hebben gedaan in Limburg, en daarom de toekomst iets rooskleuriger inzien. Aan de andere kant blijft de bouwsector het erg moeilijk hebben. Daar lijkt de malaise nog geen dieptepunt bereikt te hebben. De Limburgse bouwbedrijven vrezen dan ook sombere tijden in de eerste maanden van 2014.
Liquideren
Als uitsmijter van hun kwartaalbevraging, stellen Unizo en VKW ieder jaar aan de Limburgse ondernemers enkele extra vragen over specifieke thema’s. Daarbij ook hun beoordeling van het Vlaamse en federale beleid. Beide regeringen krijgen een dikke onvoldoende, en zakken weg ten opzichte van de voorgaande jaren. “Bij ondernemers leeft het besef dat onze politieke overheden niet in staat zijn om ingrijpende veranderingen op economisch vlak door te voeren,” zegt Luc Cardinaels, voorzitter van VKW-Limburg. “De verwachtingen over het concurrentiepact waren bijvoorbeeld erg hoog gespannen, maar de uiteindelijke maatregelen waren een ontgoocheling. Er komt evenmin veel schot in de grote infrastructuurwerken die zijn aangekondigd.” Ludo Beulen, voorzitter van Unizo-Limburg voegt toe: “Nog zo’n voorbeeld is het vergunningenbeleid, waar al vele jaren verbeteringen worden aangekondigd, maar op het terrein weinig tastbare evoluties te merken zijn. Om nog maar te zwijgen van de liquidatiebonus, nog zo iets…”
“Gepakt”
“Dat alles weegt zwaar op het sentiment van de ondernemers,” aldus Cardinaels. “Het creëert een negatieve perceptie, die bedrijven weerhoudt om te investeren, aanwervingen te doen, of een nieuwe onderneming op te starten. Wie de uitspraken leest van PS-kopstuk Philippe Moureaux over Vlaamse ondernemers (die hij naar analogie van Nazi-Duitsland rechtse sympathieën verwijt, nvdr) kan toch moeilijk enthousiast worden om zich in deze politieke context diep in de schulden te gaan steken of zijn gezinswoning op het spel te gaan zetten en ondernemersrisico’s te nemen?” Ludo Beulen bevestigt: “Economisch herstel draait om vertrouwen. De overheid moet tastbare steun verlenen. Daarentegen vragen ondernemers zich vandaag af waar en wanneer ze volgende keer door de overheid zullen gepakt worden.”