Jonge Managers, Wijze Mentoren. Dat is de titel van een project dat VKW Limburg al enkele jaren uitvoert. Het houdt in dat jonge, beloftevolle bedrijfsleiders een tijdje persoonlijk in contact staan met ervaren managers. In de individuele contacten worden ervaringen uitgewisseld met de bedoeling om de jongeren te helpen bij de uitbouw van hun onderneming. Het afgelopen jaar namen opnieuw 10 duo’s deel aan het project. Drie van hen stelden we enkele korte vragen om te weten hoe zo’n persoonlijke coaching verloopt. In 3 afleveringen presenteren we hun ervaringen.
Starten doen we met Vincent Castermans van CAS uit Heusden-Zolder. Hij ging in de leer bij Jos Bongers, Deputy CEO bij Rettig ICC (Radson) in Zonhoven.
Vincent, waarom wou je meedoen aan het programma? Op welke domeinen wou je iets bijleren van je mentor?
Vincent Castermans: “Door mijn jonge leeftijd vind ik het heel belangrijk bij te leren van de oudere generaties. Zij hebben al talloze onbetaalbare ervaringen, die je enkel kan mee krijgen met een goed gesprek.”
Hoe verliep de kennismaking? Was er meteen verbondenheid merkbaar?
“De eerste keer was wel een beetje onwennig, we hadden nog nooit met mekaar contact gehad, alleen via mail. Na het eerste contact zat het eigenlijk al goed, door Jos zijn vlotheid en aangenaam karakter werd ik direct op mijn gemak gesteld.”
Welke thema’s zijn er aan bod gekomen? Zijn er gaandeweg nieuwe items op de agenda geraakt?
Vincent: “Voor mij was het vooral interessant om eens een glimp achter de schermen te krijgen in een multinational, hoe pakken zij problemen aan en hoe bepalen zijn een visie en strategie. Dit heeft Jos uitstekend gedaan. Hij is een zeer interessante spreker en is altijd zeer doordacht.”
Hoe verliepen de contactmomenten concreet?
“We spraken de eerste twee maal af in een restaurant om mekaar wat beter te leren kennen. Dit maakte het makkelijker om achteraf een goed en open gesprek te hebben. De twee volgende keren hebben we in mekaars bedrijven afgesproken om te kijken hoe er op beide locaties gewerkt wordt.”
Wat is de beste tip die je op zak hebt gestoken?
Vincent: “Zorg dat je een duidelijke visie missie en strategie hebt. Niet dat deze al in orde is, maar op aanraden van Jos ga ik er zeker mee beginnen!”
En ook de mentor, Jos Bongers, kreeg een aantal vragen over het project voorgeschoteld:
Waarom heb je ja gezegd toen de vraag er kwam om als mentor te fungeren?
Jos Bongers: “Op de eerste plaats leek het me een uitdaging om jonge talenten te begeleiden en een stukje van mijn ervaringen met hun te delen. Ten tweede leek het me ook goed voor mezelf om eens in de keuken van een ander bedrijf te kijken om mijn eigen bedrijfsvoering te testen en ervan te leren.”
Neem je deze rol ook dagdagelijks op in het bedrijf, m.n. naar eigen medewerkers, familiale opvolgers,…
Jos: “Ja natuurlijk, dit wordt van ons gevraagd. Echter bij een ‘vreemd’ bedrijf is het natuurlijk wel iets anders. Daar moet je voorzichtiger te werk gaan en eerst meer doorvragen om het bedrijf, de cultuuren de business goed te begrijpen.”
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een high-potential?
“Een high potential dient een zeer sterke eigen mening te hebben die vooral op feiten gebaseerd is. Daarnaast moet hij goed kunnen luisteren en leergierig zijn. Alleen dan kan hij in staat zijn, zijn kennis toe te passen om succesvol te zijn.”
Verliepen de contactmomenten zoals je zelf had gedacht?
“Ja, ik mag daar niet over klagen. We zijn een keer of vijf in verschillende settings bij elkaar gekomen en ik heb hier een positief gevoel aan overgehouden. Ik heb ook de indruk dat de mentee iets van mij heeft opgestoken en dat het hem verder geholpen heeft in zijn ontwikkeling.”
Heb je zelf iets opgestoken van de mentee?
“Dit kan ik niet direct zeggen, omdat hij uit een familiaal bedrijf komt en ik in een internationaal concern werk. Deze verschillen zijn wel enorm groot en de belangen zeer verschillend.”