Villa Zwart-Goud-31 (Foto's: MM Content)

Villa van directeur wordt toprestaurant in Zolder

In de schaduw van de mijnschacht van Zolder heeft het Boutique-restaurant Villa Zwart Goud zopas officieel de deuren geopend. Het gaat om een culinair belevingsproject dat ondernemer Tom De Weyer van Witti Group in de coronaperiode als try-out heeft gelanceerd, en nu wegens succes permanent wordt verlengd. Private dining wordt aangekleed met storytelling, zoals het prachtige liefdesverhaal van de originele bewoonster, Mathilde Stas (95).

Op 30 september 1992 sloot de steenkoolmijn van Heusden-Zolder. De ambtswoning van de baas van de mijn was destijds een zeldzame groene hotspot in het industriële landschap. Bijna 31 jaar later krijgt het imposante directeursgebouw een totaal andere invulling als restaurant, maar de verhalen van toen blijven behouden. “Villa Zwart Goud is enig in zijn soort”, zegt initiatiefnemer en zaakvoerder van Witti, Tom De Weyer. “Behalve lekker eten heeft het niets vandoen met andere restaurants en eetgelegenheden. De naam staat voor ‘het zwarte goud’ dat destijds uit de grond werd gehaald: steenkool. De verhalen en gerechten hebben ook allen een link met het mijnverleden. Ze zijn gedreven door de Italiaanse smaken en texturen die er in de jaren ’50 in de cités van de steenkoolmijnen hing.”

Tom De Weyer kocht het pand zeven jaar geleden en kwam zo in contact met mevrouw Mathilde Stas. “Mathilde woonde ruim 70 jaar geleden, als dienstmeisje van de toenmalige directeur, in dit huis. We raakten aan de praat en van het één kwam het ander: Haar verhalen waren zo boeiend dat ik besloot om ze hand in hand te laten gaan met lekker eten. Vanuit mijn passie om altijd op zoek te gaan naar nieuwe en andere horecabeleving, raakte in aan de praat met Stefano Bagnoli, onze huidige kok. Tijdens de moeilijke coronaperiode mochten we op een bepaald moment bubbels tot maximaal tien personen bedienen. We noemden het toen private dining. Dat initiatief werd positief onthaald waarna we besloten om het vast te integreren in onze uitbating van het huidige restaurant.”

Eén van de verhalen die bij het eten geserveerd worden, is het liefdesverhaal van Mathilde Stas. “Ik neem jullie mee naar 1948. Ik was toen twintig jaar er werkte als inwonend dienstmeisje bij Villa Zwart Goud”, zo vertelt nu 95-jarige Mathilde zelf. “Op een dag zag ik iemand werken in de tuin bij de buren. Enkele ogenblikken later ontmoette ik hem aan een poortje tussen beiden tuinen. Hij bekeek mij herhaaldelijk alsof ik een lekker bord spaghetti was…‘s Avonds zagen we elkaar terug in een café waar hij met vrienden had afgesproken. Daar heb ik voor het eerst met hem gedanst. Daags nadien hebben we elkaar aan datzelfde poortje opnieuw gezien en hebben we voor het eerst gekust. Zeven jaar later zijn we getrouwd en verliet ik Villa Zwart Goud. Zoveel jaren later kwam ik in contact met Tom De Weyer en sprak hij mij over zijn plannen met de directeurswoning. Ik was meteen verloren. We zijn toen samen de tuin ingetrokken op zoek naar het poortje waar ik in 1948 die knappe tuinman voor het eerst gekust heb. Maar helaas, we hebben dat poortje niet meer teruggevonden…”

Het concept van Villa Zwart Goud is bestemd voor koppels en groepen tot 32 personen. (Meer informatie en reserveringen via deze link). (Foto’s: Michaël Meers, MM Content. Video onderaan: Steven Thoelen.)