Schermafbeelding 2025-02-25 om 13.43.56

Vanessa Morini: “Kandidaat nemen met beste capaciteiten, ongeacht het geslacht”

Ze startte pas op haar 39ste met ondernemen. Een kleine zes jaar later is Vanessa Morini (44) van TRU Global Solutions genomineerd voor de prijs van Strafste Onderneemster van Limburg.

De Genkse Vanessa Morini heeft een Italiaanse vader en een Portugese moeder. Ze studeerde industriële scheikunde en was in die afstudeerrichting de enige vrouw. Na ervaring op te doen bij Johnson & Johnson en Sanofi startte ze in 2019 op 39-jarige leeftijd haar eigen zaak. Haar bedrijf TRU Global Solutions houdt cleanrooms schoon. Dat zijn superzuivere werkomgevingen, waar bijvoorbeeld medicijnen of computerchips worden gemaakt.

TRU heeft vestigingen in België, Nederland en de Verenigde Staten. Ook voor een vestiging in Zwitserland zijn er al concrete plannen. Het bedrijf telt ruim zeventig medewerkers. Eind vorig jaar werd Morini al verkozen tot Genkse ondernemer van het jaar, nu is ze één van de 5 genomineerden voor de prijs Strafste Onderneemster van Limburg.

Wist je altijd al dat je wilde ondernemen?

“Ik heb het altijd gewild, maar ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Ik vond scheikunde geen evidente uitvalsbasis om te ondernemen. Via een zijspoor ben ik uiteindelijk in de facilitaire wereld terechtgekomen en toen werd die sprong wel heel natuurlijk. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Soms zeg ik wel eens grappend dat ik het veel eerder had moeten doen. Maar als ik jonger was geweest, had ik niet dezelfde ervaring en knowhow gehad.”

Heb je in je carrière ooit nadelen ondervonden van het feit dat je een vrouw bent?

“In het eerste jaar na mijn afstuderen heeft een leidinggevende vlakaf gezegd dat ik als vrouw niet in zijn team hoorde. Als jonge vrouw verwacht je zoiets niet. Het was mijn eerste aanraking met de industrie, dus het was best shockerend. Langs de andere kant ben ik daardoor wel in een andere afdeling terechtgekomen, waar ik veel meer opportuniteiten had. Nadien heb ik nooit meer iets soortgelijks meegemaakt. Ik zie het eerder als een kracht om als vrouw tussen mannen te werken. Je brengt andere perspectieven en vaardigheden mee.”

Vrouwen zijn in jouw sector wel nog steeds in de minderheid.

“Er zijn intussen wel vrouwen in onze sector, al komt dat voor een groot stuk door de quota in bedrijven. Daar is altijd heel veel discussie over. Ik ben zeker geen voorstander van positieve discriminatie, maar aan de andere kant denk ik dat quota heel hard nodig zijn om ons als vrouwen dezelfde kansen te geven als mannen. Ik vind dat de kandidaat met de beste capaciteiten aangenomen moet worden. Maar je zou je selectiegesprekken op zijn minst moeten starten met evenveel mannelijke als vrouwelijke kandidaten om vrouwen minstens evenveel kansen te geven. Zolang die quota nodig zijn, juich ik ze dus zeker toe. Maar nu Trump opnieuw aan de macht is, zie ik in veel bedrijven dat diversiteitsprogramma’s afgebouwd of zelfs stopgezet worden, zelfs in Nederland en België. Ik vrees een beetje voor de richting die het zal uitgaan.”

Je koestert de droom dat je dochters van 13 en 10 ooit in je voetsporen zullen treden. Denk je dat zij het later makkelijker zullen hebben om als vrouw te ondernemen?

“Dat hoop ik alleszins. Een van mijn dochters speelt voetbal in een gemengde ploeg. Je ziet toch dat jongens daar vandaag anders in staan dan vroeger. Ze vinden het heel normaal dat ze ook met meisjes voetballen. Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik praat er ook veel over met mijn dochters. Ik zeg hun dat ze hun mannetje moeten staan, zich niet moeten laten doen en dat ze minstens zoveel waard zijn als een man. Ik denk zeker dat ze het ondernemen in zich hebben en dat ze het graag zouden doen. Vandaag zijn ze mijn grootste fans. Maar ik zal hen nooit pushen. Ze mogen zeker ook hun eigen bedrijf oprichten en laten groeien. Ik wens het hun allebei toe.”

Waarom zou jij de Strafste Onderneemster van Limburg kunnen zijn?

“Omdat ik in korte tijd een bijzonder pad heb bewandeld in een sector waar vrouwen zelden te vinden zijn, en dat op latere leeftijd. Met mijn verhaal wil ik andere vrouwen inspireren om hun passie en dromen na te jagen.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar met TRU?

“Ik wil nog verder groeien, liefst ook in Europa. Het eerstvolgende land waar we gaan starten is Zwitserland. De komende vijf jaar staan Duitsland en Ierland nog op het programma. We willen dé referentie zijn in cleanroom-schoonmaak, zowel in de VS als Europa. En wie weet kunnen we dan over tien jaar nog verdere stappen zetten, bijvoorbeeld naar Azië.”

Heb je nog een gouden tip voor jonge onderneemsters?

“Blijf vooral trouw aan jezelf. Wees ook niet bang om te falen. Als vrouw hebben we dat heel hard. We zijn bang om fouten te maken en om te laten zien dat we fouten hebben gemaakt. Maar ik denk juist dat het oké is om fouten te maken en nadien gewoon weer op te staan en de veerkracht te hebben om verder te gaan. Grijp je idee vast en ga er vol voor. Je hoeft niet altijd harder te werken dan anderen, maar wel slimmer, met hart en ziel.”

HBVL en Made in Limburg maken op Internationale Vrouwendag ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’ bekend. Wie dat wordt, dat beslis jij hier.