Limburgs gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) heeft in een persbericht zwaar uitgehaald naar de het stadsbestuur van Sint-Truiden (Heeren en Vossius zijn ‘niet normaal’), de Limburgse werkgeversorganisaties, LRM-topman Stijn Bijnens en alle believers van het economische reconversieplan SALK. “Dat plan wordt door collega-politici en werkgevers onterecht als een tovermiddel beschouwd,” vindt Vandenhove. “Daarmee steken ze een dolk in de rug van de Ford-arbeiders.”
De kritiek blijft niet zonder gevolgen. De andere gedeputeerden, de gouverneur en de Limburgse ministers in de Vlaamse regering (Jo Vandeurzen en Vandenhove’s partijgenote Ingrid Lieten) zijn verbijsterd over de oncollegiale uitspraken.
Aanleiding voor de uithaal van Vandenhove is de aankondiging van het gemeentebestuur van Sint-Truiden, dat op het vliegveld van Brustem een zogenaamde ‘Drone Valley’ wil oprichten. Als vorige burgemeester van Sint-Truiden vindt Vandenhove de uitspraken van het huidige bestuur “op zijn zachtst gezegd erg voorbarig”. “En ik kan het weten, want ik heb het dossier aangebracht,” zegt hij. “Iedereen, althans ‘normale’ politici, weet dat vertrouwelijke gesprekken al kenbaar maken vooraleer er ook maar enig concrete garantie op realisatie is, de beste manier is dat het project uiteindelijk niet doorgaat,” stelt Vandenhove, die de aankondiging van Drone Valley zelfs met carnaval vergelijkt.
Mediageil
Hij haalt daarbij ook uit naar de LRM, die beheerder is van het Indstriepark Brustem, waar de Drone Valley zou moeten komen. “Ik stel vast dat algemeen directeur Stijn Bijnens het niet nodig acht om publiek afstand te nemen van (burgemeester) Veerle Heeren en (schepen) Pascal Vossius, die enkel de bedoeling hebben in de pers te komen, niet om concrete projecten of tewerkstelling te realiseren,” zegt Vandenhove. Bijnens pikt het verwijt niet. “LRM heeft 1000 jobs gered in Sint-Truiden en er bij Punch Powertrain zelfs nog 150 nieuwe bijgemaakt. Als iemand dat apatisch noemt moet men maar eens de mening over LRM vragen aan de vele werknemers van deze bedrijven…”
Dolk in de rug
Tot slot vindt Vandenhove dat collega-politici en werkgeversorganisaties het SALK-reconversieplan voor Limburg misbruiken. “Zouden collega–politici en zeker zogeheten werkgeversorganisaties eens niet wat voorzichtiger zijn vooraleer dat toverwoord bijna elke keer te gebruiken en misbruiken?,” vraagt hij zich af. “Het moet telkens bijna overkomen als een dolk in de rug voor de Ford-arbeiders, die hun werk verliezen.” Kritiek die bij collega-gedeputeerden en bij de gouverneur hard is aangekomen. Vorige week nog betaalde de deputatie een smak geld om in een 2 uur durend live-spektakel op TV Limburg de loftrompet te zwaaien over het SALK-reconversieplan. De boodschap was dat Limburg aan één koord moet trekken. Ludwig Vandenhove was toen de opvallende afwezige, en veegt nu zijn collega’s de mantel uit: “Ik stel vast dat sommige collega’s-politici, die nochtans al jaren op het voorplan meespelen, nu kwistig gebruik maken van de analyse van de expertengroep en professor Daems en vergeten dat dit eigenlijk ook op hen slaat.” Lees: zelf mee verantwoordelijk zijn voor de economische malaise.
Ministerieel overleg
De uitspraken van Vandenhove hebben direct tot overleg geleid met de andere gedeputeerden, de gouverneur en de Limburgse ministers, die niet on the record willen reageren, maar duidelijk ‘not amused’ zijn. Hetzelfde geldt voor de werkgeversorganisaties. “Wij ruiken het klamme zweet van de verkiezingskoorts uit Sint-Truiden tot in Hasselt,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. “Wij hebben er bij Drone Valley alles aan gedaan om de verschillende partijen met de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Ondanks onze verdiensten tot dusver in dit dossier, zijn we er nog niet mee naar buiten gekomen. Dit met maar 1 doelstelling: samenwerken, zonder elkaar vliegen af te vangen. Dat Drone Valley, en zelfs SALK, in een politiek spel terechtkomen, valt heel erg te betreuren.”