Schermafbeelding 2019-02-12 om 17.35.02

“Vakbonden beroven werknemers van koopkracht”

De Limburgse werkgevers zijn verbolgen over de staking die voor woensdag is aangekondigd. “Dit soort protest zorgt voor geen enkele extra job of verhoging van de welvaart, maar kost onze bedrijven opnieuw handenvol geld”, stelt Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Meer nog, die ene stakingsdag berooft de eigen werknemers van 0,4% koopkracht, ofwel de helft van de vooropgestelde marge.”

VKW Limburg veroordeelt het vroegtijdig en eenzijdig verlaten van de onderhandelingstafel door de vakbonden, om vervolgens uit te pakken met een onverantwoorde nationale staking. “Een staking waarmee ze onze economie in het hart proberen te treffen en waarbij niet alleen individuele bedrijven geviseerd worden, maar ook invalswegen van bedrijventerreinen geblokkeerd zouden worden. Totaal onverantwoord”, vindt Ruben Lemmens.

Forse deuk

“We begrijpen niet dat de vakbonden het ‘hokjesdenken’ blijven prediken en het wij/zij-verhaal blijven propageren. Terwijl het meer dan ooit van belang is om aan hetzelfde zeel te trekken voor een sterke economie die zorgt voor jobs, welvaart en welzijn. Deze nationale staking, die ook in Limburg voor veel hinder zal zorgen, kost opnieuw handenvol geld aan onze bedrijven en is een nieuwe forse deuk in ons imago als investeringsregio. Bovendien beroven de vakbonden werknemers met deze ene stakingsdag al van 0,4% koopkracht oftewel de helft van de marge voor extra loonsverhoging boven op de index of van een verlofdag.”

Recht op werken
Zowel VKW Limburg als Unizo Limburg roepen op om de werkwilligen niet te belemmeren hun kost te verdienen. “Complete industrieterreinen en toegangen tot bedrijven blokkeren kan absoluut niet en heeft niets te maken met het stakingsrecht”, zegt Lemmens nog. Bart Lodewyckx van Unizo sluit zich aan: “We tornen zeker niet aan het stakingsrecht, maar we herinneren ook graag aan het recht op werken.”

“Vergeten”
En hij voegt er aan toe: “De hoofdredenen van de staking zijn de zogezegde daling van de koopkracht en de toepassing van de loonwet. Wat het eerste betreft bewijzen de cijfers dat de koopkracht gestegen is. En wat de loonwet betreft: die bepaalt dat de loonstijging maximaal 0,8% mag bedragen. Dat vinden ze bij de vakbonden te laag. Daarbij vergeten ze natuurlijk wel de automatische indexering mee te rekenen. Tel je die mee, dan bedraagt de effectieve maximale loonstijging 4,6%.”

VKW Limburg lanceert overigens een pamflet waarmee ze hun standpunten kracht bijzetten: