team interboring

Uitvinding: stofzuiger om propere gaatjes te boren

Mooi nieuws uit Zonhoven: de beton- en metaalchirurg Interboring slaat de handen in elkaar met de Duitse machinebouwer Dirkra. Samen gaan ze een innovatief omhulsel ontwikkelen voor de uitvoering van complexe zaag- en boorwerken. De uitvinding wordt klaargestoomd om te kunnen meedingen naar het mega-order voor de aanleg van de ondergrondse Einsteintelescoop.

Zoals u intussen weet is de Einsteintelescoop een ultramodern onderzoekscentrum dat de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren gaat bestuderen. De driehoekige telescoop met zijdes van zo’n 10 kilometer, zal onder de grond worden gebouwd ter hoogte van het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio, of op het Italiaanse eiland Sardinië. In 2025 hakt Europa de knoop door. Beide kandidaten werken intussen met onderzoeksinstellingen, overheid en bedrijven koortsachtig aan een sterk dossier, in de hoop dat de talrijke dubbeltjes (zo’n 2 miljard aan investeringen) naar deze kant vallen.

Onder impuls van POM Limburg en de Limburgse gouverneur Lantmeeters hebben zich intussen al diverse lokale bedrijven gemeld om mee te dingen naar een stuk van de koek. Het meest recente is Interboring, de familiale KMO met specialisatie in boor- en zaagwerken. “Voor de bouw van de telescoop moeten de kleine deeltjes die bij de ondergrondse boringen vrijkomen, met een soort stofzuiger rond de kop worden weggehaald”, zegt Jos Spilstijns, CEO van Interboring. “We gaan samen met onze Duitse partner zo’n omhulsel maken. Het bijzondere aan onze toepassing is dat ze niet éénmalig voor één project zal kunnen gebruikt worden, maar duurzaam zal kunnen ingezet worden voor meerdere projecten en sectoren. Daarmee gaan we een belangrijke verspilling van grondstoffen tegen.”

Interboring heeft ervaring met complexe snijtechnieken. Zo waren ze de eerste ter wereld om een opening te maken in de koepel van het reactorgebouw van een kerncentrale. “De kleinste fout kan grote gevolgen hebben. Zeker bij ‘big science’-projecten als de Einsteintelescoop. Chirurgische precisie is daarom cruciaal. Aangevuld met de technische knowhow die Dirkra in huis heeft, kunnen we samen een flexibel, modulair systeem ontwikkelen met een duurzaam karakter”, aldus nog Spilstijns.

POM-voorzitter Tom Vandeput is tevreden dat er een nieuwe, duurzame innovatie zal worden gerealiseerd door een Limburgs bedrijf. “Heel wat andere sectoren, zoals ondernemingen die civiele werken, aanpassingen in bestaande gebouwen of onderhoud van machines uitvoeren, hebben baat de nieuwe toepassing van Interboring. We kunnen gerust stellen dat de Einsteintelescoop vandaag al een economische katalysator is voor Limburg”, besluit Vandeput.