In de Parel (Foto: De Smaak van de Horeca)

Uitbaatster van legendarische frituur overleden

Mosselen met friet: ze waren moeilijk beter te vinden dan in frituur-restaurant In de Parel op de Kuringersteenweg in Hasselt. Jarenlang werd de iconische zaak uitgebaat door Alfonsina van Schaïk, nadien bijgestaan door haar zonen Guido en Jo. Vorige week is Alfonsina overleden op 89-jarige leeftijd, zo meldt De Smaak van de Horeca.

Het was in 1961 dat Alfonsina van Schaïk het café aan de Kuringersteenweg omdoopte tot In de Parel en er een café-frituur van maakte. Doorheen de jaren groeide de zaak uit tot een ware trekpleister voor liefhebbers van mosselen. Alfonsina hield het simpel: er waren alleen mosselen natuur te verkrijgen, met veel of weinig peper als enige optie… Tientallen jaren lang kwamen lekkerbekken van heinde en ver naar De Parel voor een portie verse mosselen met friet. Ook nadat de zonen Guido en Jo vanaf 1975 mee in de zaak stapten, bleven de 48 zitplaatsen zelden onbezet.

Omdat er wel wat investeringen nodig waren en er geen opvolging was, ging de frituur tien jaar geleden dicht. Alfonsina was toen 79. Ze verhuisde later naar het WZC Salvator, waar ze vorige week is overleden. De gekende cafébazin en restauranthoudster wordt woensdag om 10u30 ten grave gedragen in Sint-Lambrechts-Herk. Met hierbij onze blijk van medeleven aan de nabestaanden.